Annons

”Försiktighetsprincipen ger inga tydliga svar”

Joakim Zander.
Joakim Zander. Foto: Privat

Under vetenskaplig osäkerhet finns det inga rätta svar. Vad som är ett försiktigt förhållningssätt är en bedömningsfråga, inte något som kan vetenskapligt beläggas. Det skriver Joakim Zander, expert på försiktighetsprincipen.

Under strecket
Publicerad

En av de termer som har getts den mest frikostiga definitionen i debatten runt covid-19 är försiktighetsprincipen. För mig som doktorerade på principen och arbetade med den av och till i tio år i den vindlande EU-byråkratin är det inga nyheter; försiktighetsprincipen används ofta av lobbyister och intresserade parter som en generalklausul som kan innesluta i stort sett vilka politiska eller personliga preferenser som helst. Men det är inte så den är tänkt att fungera. Åtminstone inte om man vill att den ska betyda något alls.

I två artiklar på SvD Debatt den senaste månaden har Folkhälsomyndigheten anklagats för att inte respektera försiktighetsprincipen, eller att inte respektera den tillräckligt. I debattartikeln ”Vad gjorde Sverige av försiktighetsprincipen?” (SvD Debatt 14/5) verkar Hans Rutberg och Mikael Soop anse att Sverige helt övergivit principen. Som stöd gör man en jämförelse med Norge som man får förmoda anses ha agerat mer försiktigt.

Annons
Annons
Annons