Försiktig spekulant bör kontrollera ägarbilden

”Med förståndet kan man inte förstå Ryssland” är ett mer än hundraårigt uttryck och det gäller även i dag. Politiker och ekonomiska analytiker ruskar på huvudet och undrar hur de ska tolka signalerna från Kreml.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ena dagen talar president Putin om vikten av utländska investeringar och att stödja den egna företagsamheten. Nästa dag drabbas företag som Vimpelcom och oljebolaget TKN-BP av överraskande skattekrav i miljardklassen och den utdragna affären med Yukos ska vi bara inte tala om.

Samtidigt visar Ryssland upp makroekonomiska siffror som kan få de flesta länder i världen att kasta avundsjuka blickar: Valutareserven rusar i höjden och är uppe på 137 miljarder dollar, budgeten visar överskott och tillväxten i ekonomin fortsätter även om det i år blir i något dämpad takt.
På börsen är det uppenbart att handlarna tittar mer på de makroekonomiska siffror än på de politiska påhopp som skapat förvirring. Jämför vi fonder så har de ryska klarat sig riktigt bra i år. I SvD Näringslivs fondredovisning har Banco 26 fonder. Snittet är en uppgång på 8 procent, men Ryssland är upp 22 procent. H&Q visar samma tendens. Hos East Capital är Ryssland upp 21 procent, dock slagen av Baltikum med +24 och Balkan +26.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons