Annons
X
Annons
X

Försiktig optimism i Milano

MILANO Återhållsam glädje blandas med ängslan för framtiden och skepsis i Italien, efter att premiärminister Silvio Berlusconi meddelat att han tänker avgå. Italienskan Silvana Bassetti utropar glatt ”äntligen”, men säger samtidigt ”vem ska nu få ordning på landet?”

Brigitte Ponari.
Brigitte Ponari. Foto: GUNILLA VON HALL

På gatorna i Berlusconis traditionellt starka fäste Milano går livet sin gilla gång denna soliga höstdag, trots dramatiska rubriker i tidningsställen som utropar att landets kontroversielle premiärminister tänker avgå.

– Kommer han verkligen att gå? Man kan aldrig veta med Berlusconi. Kanske hittar han ett sätt att hålla sig kvar vid makten, eller komma tillbaka genom någon bakdörr. Vi har sett sådant förr, säger Luca Cesana, egenföretagare i Milano.

– Men om han verkligen lämnar vore det en befrielse för Italien. Han har kört landet i botten, och skämt ut oss i omvärlden. Fast problemen kommer inte att försvinna, och det finns ingen given efterträdare. Oppositionen är inget alternativ, de bara bråkar sinsemellan, tror Luca Cesana.

Annons
X

Berlusconi fattade sitt beslut efter att han förlorat sin parlamentariska majoritet i en viktig omröstning på tisdagen. Brigitte Ponari, som väntar på tunnelbanan i centrala Milano under sin lunchrast, tycker inte att avgången är förvånande.

– Han sade att han skulle avgå om han förlorade majoriteten. Han höll sitt ord.

Men Brigitte Ponari är besviken. Hon har röstat på Berlusconi flera gånger, och tycker att han gett Italien en politisk stabilitet som landet länge saknat, ”ingen regering har suttit så länge”. Nu har hans närmaste svikit honom, säger hon.

– Åtta av hans allierade bedrog honom igår, lade ner sina röster och drog undan mattan för honom. Det är fegt. Vem kan göra ett bättre jobb än Berlusconi? Det är inte hans fel att ekonomin är usel, hela Europa har ju problem, säger hon.

Roberto Maglio som jobbar som finansanalytiker i Milano tycker dock att det vore ett lyft för Italien om Berlusconi tog sin hatt och gick.

– Han har blivit en tung belastning för landet, och gjort Italien till åtlöje i hela världen. Till sist handlade allt om hans skandaler: Sexhistorier, korruptionsrättegångar, intressekonflikter, skilsmässor och politiskt bråk.

– Berlusconi har bara tänkt på sig själv, och stiftat lagar som hjälpt honom ur hans juridiska bryderier. Krisen i ekonomin blev kulmen på hans dåliga styre. Hoppas han gör en snabb sorti, säger Roberto Maglio.

Flera som SvD talar med känner viss lättnad men samtidigt stor oro för vad som nu väntar eurozonens tredje största ekonomi med världens tredje största skuldberg och en tillväxt som bara är marginellt bättre än Haitis. Enligt Berlusconi finns inget annat alternativ än nyval i början av nästa år. Han uppger själv att han inte tänker kandidera. Men det finns ingen självklar efterträdare till honom, och oppositionen är lika splittrad som alltid.

– Italien befinner sig i djup kris. Berlusconis avgång löser egentligen ingenting. Vi står kvar med vårt skuldberg, enorma ungdomsarbetslöshet och folk som inte betalar skatt. Det kommer att ta lång tid innan vi får fart på ekonomin, konstaterar Pia Saraceno vid tankesmedjan Ref i Milano.

Hennes kollega Roberto Bianchini slår ut med händerna och säger nästan förtvivlat:

– Det finns ingen tidsplan för när Berlusconi ska avgå. Han kan bli kvar ett tag till. Vi vet ingenting. Och under tiden fortsätter marknaderna att vara hypernervösa och räntorna rusar.

Berlusconis år vid makten svd.se
Annons
Annons
X

Brigitte Ponari.

Foto: GUNILLA VON HALL Bild 1 av 4

Luca Cesana

Foto: GUNILLA VON HALL Bild 2 av 4

Roberto Bianchini.

Foto: GUNILLA VON HALL Bild 3 av 4

Pia Saraceno.

Foto: GUNILLA VON HALL Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X