X
Annons
X

Försiktig doldis tar överSvensk Handels styrelse

Axel Johnson-koncernens vd, Fredrik Persson tar över styrelseklubban i bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Nu ska han bära fram budskapet om branschens betydelse för samhället och den svenska ekonomin.

Fredrik Persson är inte välkänd bland den breda allmänheten. Nu har 46-åringen blivit ny ordförande för Svensk Handel.
Fredrik Persson är inte välkänd bland den breda allmänheten. Nu har 46-åringen blivit ny ordförande för Svensk Handel. Foto: PETER CEDERLING

PORTRÄTT

Fredrik Persson, vd för Axel Johnson, blev nyligen utvald till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Handel. Han efterträder Christian W. Jansson, som har suttit sedan 2010.

Fredrik Persson är ingen nykomling i sammanhanget. Han har haft en plats i Svensk Handels styrelse ända sedan 2008 och varit vice ordförande de senaste fyra åren. Han anses ha god kunskap om branchen och om hur den fungerar. Han kan hantera både frågor om avtalsrörelsen och om näringspolitik. Dessutom hyser organisationen en förhoppning om att han på ett bra sätt kan formulera och förmedla ett budskap om handelns betydelse.

– Svenska handelsföretag spelar en viktig roll i samhället som tillväxtmotor och jobbskapare, inte minst för ungdomar. Som ordförande vill jag medverka till att den rollen stärks och utvecklas, med stolthet och ansvarstagande både mot våra kunder, våra anställda och samhället, sa Fredrik Persson i samband med att han utsågs.

Annons
X

För den breda allmänheten är han inte särskilt välkänd. Fredrik Persson har arbetat i den familjeägda Axel Johnson-koncernen i 14 år, och har inte synts särskilt mycket i svensk press. Hans framtoning kontrasterar också mot den tidigare ordföranden Christian W Jansson, som inte har skyggat för att ta plats i offentligheten, i synnerhet under den period då han var vd i Kappahl.

Men är man direktör i ett familjeägt icke-noterat bolag finns inget som tvingar ut en att stå i rampljuset.

Fredrik Persson rekryterades till Axel Johnson från posten som analyschef på Aros Securities, för att bli affärsutvecklingschef, men redan året därpå blev han bolagets ekonomidirektör. Därefter, under 2007 blev han vd i koncernen, där bolag som Axfood, Axstores, Mekonomen, Novax och Svensk bevakningstjänst ingår.

I de intervjuer Fredrik Persson har gett framstår han som korrekt och lite försiktig.

Tidningen Arbetet ställde i samband med utnämningen i Svensk Handel frågan till Fredrik Persson hur handeln ska bli mer attraktiv. Och han svarade:

– Vi ska synliggöra karriärvägarna och skapa fler. Handeln ska vara en bransch där man stannar ett helt arbetsliv och hittar inspirerande och varierande arbetsuppgifter. Jag tycker att handeln är attraktiv redan i dag, men vi måste visa hur viktig den är.

Annons
X
Annons
X

Fredrik Persson är inte välkänd bland den breda allmänheten. Nu har 46-åringen blivit ny ordförande för Svensk Handel.

Foto: PETER CEDERLING Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X