Annons
X
Annons
X

Förseningarna kostade minst 750 miljoner

Onsdagens snökaos och omfattande förseningar stod Stockholm dyrt. Minst 750 miljoner kronor beräknas förseningsnotan landa på – och det är företagen som får stå för den största delen, enligt Stockholms Handelskammare.

Foto: SCANPIX

Varje dag sker 2,5 miljoner resor i Stockholm. Och under onsdagen gick de allt annat än smidigt. Inställd busstrafik, urspårade tåg och kraftiga förseningar där trafiken inte ens fungerade var inte bara frustrerande för resenärerna – det kostade också samhället minst 750 miljoner kronor, enligt Andreas Åström, kommunikationschef på Stockholms Handelskammare.

– Kostnaden är väldigt hög för den här typen av snökaos, 750 miljoner är sannolikt en lågt skattad siffra. Vi har räknat med att den genomsnittliga resenären blev en timme försenad, men många blev mycket värre drabbade än så, säger han.

Visserligen kommer en del av den förlorade arbetstiden tas igen de närmaste dagarna, men effekten kommer ändå i slutändan att bli en tydligt förlorad produktivitet, menar Andreas Åström. På vissa arbetsplatser kan så mycket som en halv dag ha försvunnit, om inte mer.

Annons
X

– Många skolor stängde och föräldrar ombads hämta sina barn tidigare. Om man då kommit in klockan nio i stället för åtta och tvingas åka igen klockan två, då är det inte mycket som blir gjort under dagen. Och en del lyckades inte ta sig till jobbet över huvud taget, säger Andreas Åström.

Vilka är det som får stå för notan?

– Den största delen landar på företagen som förlorar produktivitet.

Hur hade man kunnat minska kostnaden?

– Man kan alltid önska att beredskapen är vassare, speciellt när man får förvarningen en dag innan. Men det är klart, det var väldigt extrema förhållanden i onsdags.

VÄNTEKARTAN: Hjälp oss kartlägga förseningar

Kom inte bussen i tid? Ställdes tåget in?
Rapportera in förseningarna här och se aktuella trafikstörningar i vår interaktiva karta.

GUIDE:
Så här använder du SvD:s Väntekarta.

Far- och flygquiz

QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se
Så väcker snökaoset hån mot Stockholm svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X