Försenat WTO brottas vidare

– Det har gått trögt i stort sett rakt över hela fältet. WTO-rundan har inte följt de tidtabeller vi lade fast för två år sedan. Det är ingen hemlighet att u-länderna är besvikna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Foto: BJÖRN LARSSON ASK ”Det har gått trögt i stort sett rakt över hela fältet”, sammanfattar näringsminister Leif Pagrotsky inför WTO-mötet i Mexikanska Cancún. Så sammanfattade näringsminister Leif Pagrotsky i går läget inför Världshandelsorganisationen WTO:s ministerkonferens i den mexikanska badorten Cancún 10-14 september. Den stora stötestenen förblir jordbrukshandeln. Visserligen har EU beslutat om en reform av sitt jordbruksstöd och träffat en övergripande uppgörelse med USA. Men tunga frågor återstår, både om statsstöden till jordbruksexport och om själva ”tillträdet” till de rikare ländernas marknader, framhöll statssekreterare Lotta Fogde i går.

Mötet i Cancún är en mellanstation i den ”utvecklingsrunda” som fick sitt startskott i Qatars huvudstad Doha i november 2001. Denna gång blir det inte samma mötesdramatik som då, tror Leif Pagrotsky. - Nu handlar det om ett arbetsmöte som varken kommer att sluta i totalt fiasko eller stor succé. Doha-rundan ska vara klar till år 2005, och det är ännu möjligt att nå, hävdar Leif Pagrotsky. Men då krävs att politikerna visar ”tillräckligt med visioner”, betonade han.

Annons
Annons
Annons