Annons

Avbruten semester för Italiens senat

Legaledaren Matteo Salvinis önskemål om ett snabbt nyval har stött på patrull. Nu sammankallas senaten för att avgöra frågan. Arkivbild.
Legaledaren Matteo Salvinis önskemål om ett snabbt nyval har stött på patrull. Nu sammankallas senaten för att avgöra frågan. Arkivbild. Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Den italienska senatens gruppledare misslyckades på måndagen med att enas om ett datum för misstroendeomröstningen mot premiärminister Giuseppe Conte. Nu tvingas senaten avbryta sin sommarledighet i förtid för att ta ställning till frågan.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Främlingsfientliga Lega, som i fredags tog initiativ till misstroendeomröstningen mot sin egen koalitionsregering, vill att den ska äga rum skyndsamt. Något som skulle möjliggöra ett snabbt nyval där Lega förväntas fira stora framgångar.

Men när senatens gruppledare på måndagen sammanträdde lyckades Lega inte få gehör för sitt krav. I stället blir det senaten som helhet som får ta ställning till frågan. Dess sommaruppehåll avbryts nu i förtid och senatorerna kommer i morgon tisdag att återkallas till Rom.

Annons
Annons
Annons