Annons
X
Annons
X

Försäkringskassans anställda kräver ursäkt

Personal på Försäkringskassan kräver en ursäkt från socialförsäkringsministern efter att regeringen har backat om sjukförsäkringen. – Vi blir utpekade som de som jagar de sjuka, men vi tycker att det är regeringen som ställer de här kraven, säger Siv Norlin, ordförande för ST-facket på Försäkringskassan.

(uppdaterad)

Tidigare artiklar:

Debatten om sjukförsäkringen tog ny fart förra veckan. Flera cancerläkare på Karolinska universitetssjukhuset larmade då om att svårt sjuka patienter måste söka nya heltidsjobb efter 180 dagars sjukskrivning.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrssons inställning har tidigare varit att det är Försäkringskassan som måste se över hur man tillämpar regeringens regler. Men Siv Norlin, som representerar 8 500 av Försäkringskassans anställda, menar att personalen har följt lagen.

Annons
X

– Vi tycker att hon försöker skylla ifrån sig och inte tar ansvar för regeringens politik. Det är ett opportunt beteende när det blåser kallt, säger Siv Norlin.

Personal på Försäkringskassan har under lång tid påpekat följderna av regelverket för socialförsäkringsministern, utan att de få gehör, säger Norlin.

Att regeringen nu har bestämt sig för att ändra på reglerna ser hon som att Försäkringskassans personal har fått rätt i sin kritik. Nu vill Siv Norlin ha en ursäkt från Christina Husmark-Pehrsson.

– Hon borde absolut be oss om ursäkt, som regeringens talesman i den här frågan.

Siv Norlin säger att de anställda på Försäkringskassan har fått mer kritik sedan de nuvarande reglerna i sjukförsäkringen började gälla den 1 juli 2008. Många anställda har mått dåligt av att få hård kritik samtidigt som de upplever att de följer reglerna.

– Man blir framförallt upprörd. Människor här känner att de blir kränkta i sin yrkesheder. Vi vet vilka som har beslutat det här, men de står inte för besluten utan låter oss bära bördorna, säger Siv Norlin.

Hon kan inte avgöra om de nya reglerna, som i går bifölls av socialförsäkringsutskottet och som riksdagen i dag ska ta ställning till, kommer att göra saken bättre.

– Det beror mycket på om det nya blir lika luddigt som det har varit tidigare. Det är jättesvårt för mig att säga nu om det kommer att bli tydligare eller om det har skapat ytterligare oklarhet.

Peter Esaiasson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Han tycker att det är tydligt att borgerliga politiker har skyllt på Försäkringskassans anställda i debatten om sjukförsäkringarna.

– Att skylla på någon annan, i det här fallet myndigheten, är politikers strategi nummer ett. Det är inte så intellektuellt snyggt, men opinionsmässigt är det effektivt, säger Peter Esaiasson.

Han tror inte att sjukförsäkringen blir någon avgörande fråga i valet nästa år, men säger att det beror på hur regeringen hanterar den debatt som åter har blossat upp.

– Vi vet att svenskarna gillar sjukförsäkringen och sluter upp bakom den. Det regeringen kan göra nu är att försöka visa ödmjukhet och säga att de gjorde fel, men att det ska det bli bättre nu.

Christina Husmark-Pehrsson ville i går inte kommentera kritiken.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X