Annons
X
Annons
X

Försäkringsbolagen i USA riskerar brakförlust

Försäkringsbolag i USA kan göra den största förlusten någonsin som ett resultat av den svåra torka som framför allt drabbat mellanvästern, skriver Financial Times. De sammanlagda förlustsiffrorna förmodas landa på mellan fyra och fem miljarder dollar.

Foto: AP

Hettan och torkan i USA som förstört stora delar av majs-, soja- och kornskörden uppges var det allvarligaste slaget mot USA:s jordbruk sedan 1988. Andra säger att det är den värsta torkan på 50 år.

Som en konsekvens av naturkatastrofen får försäkringsbolagen betala ut enorma skadeersättningar. Jordbruksekonomer vid Illinois universitet har räknat ut att skadeersättningarna kommer att uppgå till 30 miljarder dollar, vilket innebär en förlust på omkring 18 miljarder dollar.

Den amerikanska regeringen går enligt avtalen in och betalar en stor del av denna förlust, cirka 14 miljarder. Det betyder att de försäkringsbolag som bönderna tecknat avtal med ändå kommer att göra en sammanlagd förlust på fyra miljarder dollar. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's beräknar förlusten till fem miljarder dollar.

Annons
X

Gregory W Locraft, försäkringsanalytiker vid Morgan Stanley i New York, säger att torkan i USA i sanning är en katastrofal händelse. Han menar att konsekvensen av den förmodligen kommer att innebära den största försäkringsförlusten någonsin.

Gary Schnitkey och Bruce Sherrick vid Illinois universitet har varnat för att flera av försäkringsbolagen sålt skördeförsäkringar och som är börsnoterade inte är medvetna om vilka förluster som dessa försäkringar kan medföra.

Bland de drabbade försäkringsbolagen är Everest Re Group, QBE, American Financial, Rural Community, som är en del av Wells Fargo, and Fireman’s Fund, som är en del av Allianz. Kreditvärderingsinstitutet Moody's har uppgett att de försäkringsbolag som drabbas hårdast är de som specialiserat sig på jordbruksförsäkringar.

Här nämns Rural Community, Farmers Mutual och en gren av John Deere.

De exakta förlustsiffrorna kommer att bli klara i det fjärde kvartalet, då att alla jordbrukarna har skördat och de torkdrabbade fälten har inspekterats. Enligt en amerikanska vädertjänsten har torkan förstört bortåt 87 procent av hela kornskörden och 85 procent av sojaskörden.

Samtidigt som försäkringsbolagen får ta dessa förluster förbereds en ny jordbrukslag som ska ge jordbrukarna ännu bättre skydd vid naturkatastrofer. Den kommande nya lagen kan medföra att försäkringsbolagen kan komm a att tvingas bära än större förluster i framtiden om naturkatastroferna fortsätter att slå mot det amerikanska jordbruket.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X