Försäkring täcker sjukkostnaderna

Nya regler för arbetsgivarna och sjukpenningen ger nya marknader för försäkringsbolagen. För knappt 100 kronor i månaden slipper arbetsgivaren sin del av sjukpenningen. Men får också hjälp att få medarbetaren tillbaka.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Den här marknaden växer och de allra flesta har insett att välfärdssystemet har flera hål, säger Thomas Petersson, vd för det nischade försäkringsbolaget Euro Accident, som är först ut med att inte bara erbjuda försäkringar med rehabilitering av den långtidssjukskrivne anställde, utan också att betala arbetsgivarnas del av sjukpenningen.

I drygt tre månader har regeln gällt att arbetsgivarna ska betala 15 procent av den anställdes sjukpenning. Syftet med lagändringen är att lägga över mer av ansvaret på arbetsgivarna för sina långtidssjukskrivna. Förslaget gav upphov till en hel del protester från både opposition och arbetsgivare när det klubbades igenom i december förra året. Svårare för svaga grupper att ta sig in på arbetsmarknaden och ilska och oro bland företagen inför nya kostnader, var en del av kritiken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons