Annons
X
Annons
X

Förre S-ministern: ”Juholt måste gå”

När tidigare S-ministrarna Björn Rosengren, Thomas Östros och Sven-Erik Österberg diskuterade partiets framtid, blev slutsatsen att partiledaren Håkan Juholt måste gå. Det ska Rosengren ha berättat i en bandad intervju, uppger Expressen. Ett skämt, säger Rosengren.

Av TT
Förre näringsministern Björn Rosengren.
Förre näringsministern Björn Rosengren. Foto: SCANPIX

Socialdemokraternas förre näringsminister Björn Rosengren diskuterade partiets framtid på en middag med Thomas Östros och Sven-Erik Österberg i veckan. I en bandad intervju med två journaliststudenter dagen efter får Rosengren frågan om vad de kom fram till:

– Juholt måste ju gå, svarade Rosengren enligt Expressen.

Uttalandet kom innan studenterna skulle göra en intervju i en helt annan fråga. Rosengren visste då inte att inspelningen redan var igång och inledde med att prata om ”partiets förfall”.

Annons
X

LYSSNA:
Expressens inspelning med Rosengren

När han konfronteras med uttalandet om partiledaren Håkan Juholt svarar Rosengren att ”det där var ett jävla skämt”.

Östros och Österberg vill inte kommentera Rosengrens uppgifter för Expressen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De båda exministrarna Östros och Österberg har den senaste tiden valt att inte svara klart ja på frågan om de känner förtroende för sin partiledaren. De har i stället sagt att de har förtroende för partiets verkställande utskott (VU).

  Österberg sade i går att han misstolkats:

  – Jag är så trött på spekulationerna, sade han, och hänvisade till att han själv sitter i VU och var med om att fatta beslutet om att stödja Juholt.

  Idag vill Österberg inte kommentera middagen och att Rosengren sagt att Juholt måste gå.

  – Det där får han svara på själv. Jag har aldrig sagt det. Jag har uttalat förtroende för Håkan Juholt och det är där jag står, säger han till TT.

  Han berättar att Rosengren brukar bjuda in till middag lite då och då. Denna gång var det bara två gäster, han själv och Östros.

  Österberg reagerar mot att det knappast går att träffas längre utan att det ger upphov till olika konspirationsteorier. Bland annat har det förekommit spekulationer om att Österberg och Östros försökt få bort Juholt.

  – Vi har varit goda vänner sedan 1994 och det är klart att vi träffas i riksdagen över en kopp kaffe. Jag tänker inte bryta med gamla vänner bara för detta, säger han.

  I en intervju i P 1 Morgon i Sveriges Radio får Juholt frågor om middagen med Rosengren, Östros och Österberg. Han svarar att ”det är ungefär samma personer som förekommer i alla spekulationer” om hans framtid.

  – Om en handfull hela tiden springer omkring och pratar illa får de reda ut detta, säger Juholt i radion.

  Han säger att uppgifterna försvårar hans jobb och flyttar fokus från politiken.

  – Det lägger fokus på middagar om man sitter på middagar och pratar om mig på ett sätt som gör att det hamnar i kvällstidningar och nyhetssändningar, säger S-ledaren till SR.

  Han lägger till att han känner ett fortsatt väldigt starkt stöd.

  I Expressen säger Rosengren att det hela bara var ett skämt. Juholt får i P 1 Morgon frågan om han tycker att det är roligt.

  – Man kan ju lägga ribban för sin humor var man vill. Jag tycker inte det här är roligt, svarar Juholt.

  – Det är inte värt att kommentera. Det Rosengren säger får stå för honom, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande och ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

  På frågan om hur hon ser på Juholts ställning i partiet så känner hon att den är stabil.

  – Ja, jag tycker den är det, säger hon på väg in till VU-mötet.

  Varken riksdagsman Leif Pagrotsky eller Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Tommy Waidelich säger sig ha sett uttalandena från Rosengren.

  – Inga kommentarer. Jag vet inget om det, säger Weidelich.

  LÄS OCKSÅ:
  Österberg duckade på fråga om Juholt

  LÄS OCKSÅ:
  Så undvek Östros förtroendefrågan

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Förre näringsministern Björn Rosengren.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X