Annons
X
Annons
X

Förre rikspolischefen startar kontantuppror

Den förre rikspolischefen Björn Eriksson startar ett kontantuppror. ”Ska vi ta bort kontanterna ska det ske med politiska beslut och inte för att bankerna vill tjäna mera pengar”, säger Björn Eriksson.

Debatten om kontanterna
[object Object]
Den förre rikspolischefen Björn Eriksson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT.

Den före detta rikspolischefen och tidigare landshövdingen i Östergötland är orolig för vad som händer om kontanterna försvinner och han är mycket kritisk till hur politikerna låter bankerna sätta agendan när det gäller kontanter.

I en liten skrift med titeln Korten på bordet redogör Eriksson för sin och Säkerhetsbranschens syn på hur frågan om kontanter hanteras av banker och politiker (Björn Eriksson är ordförande i branschorganisationen Säkerhetsbranschen).     

– Det här är inte ett upprop mot kort, jag använder själv kort, utan en varning om vad som kan hända om kontanterna försvinner. Vi behöver ett kontantuppror, säger Björn Eriksson.

Annons
X

**I skriften kritiserar **Eriksson de svenska storbankerna för att ha en dold agenda med syfte att helt få bort kontanter och därmed skapa en monopolsituation inom betalningar.   

– Man försöker få ned användningen av kontanter för där kan inte bankerna ta betalt men man kan ta betalt för kortanvändning. Men är det rimligt att fyra storbanker ska kunna klämma ihjäl kontanterna bara för att de tjänar mer pengar på det, frågar sig Björn Eriksson.

”Jag får höra historier om att gamlingar samlas på hemmet för att sedan skicka iväg den piggaste i gänget för att åka och hämta ut kontanter”
**Björn Eriksson. **

Eriksson säger att han haft en dialog med bankerna men han tycker inte att han får relevanta svar.

– Den enda bank som lyssnat är Handelsbanken. Övriga banker väljer att inte kommentera och man genomför åtgärder i smyg för att försvåra åtkomsten till kontanter.

Enligt Eriksson har Sverige, efter Tjeckien, det lägsta antalet uttagsautomater i Europa i relation till antalet invånare. Björn Eriksson förvånas också över att bankerna kan tillåtas hemlighålla hur mycket kortbedrägerierna kostar.

– Jag har försökt få fram uppgifter om det, men där har jag misslyckats totalt. Bankerna mörkar den uppgiften men det jag får höra som gammal polis är att kortbedrägerierna ligger skyhögt över de summor som rör brott med kontanter. Jag tycker det är ett rimligt krav att bankerna offentliggör hur mycket pengar det handlar om.

**Nu på torsdag **den 19 februari anordnas ett möte på Myntkabinettet med personer som är engagerade i kontantfrågan. Avsikten är att bilda en grupp med uppgift att skapa opinion.     

– Det har gått för långt, kontanter måste vara lättillgängliga. Jag får höra historier om att gamlingar samlas på hemmet för att sedan skicka iväg den piggaste i gänget för att åka och hämta ut kontanter. Den här hetsjakten är fel och jag tycker det är konstigt att ingen går ut och säger att det är det här som pågår.

Eriksson menar att om man tillåter att kontanterna marginaliseras som betalningsmedel kommer bankerna att kunna ta mer betalt för kortbetalningar.   

– Då kommer man att höja avgifter på korten ordentligt för då finns inget alternativ. Det är det som är syftet med bankernas strategi.   

Men nu börjar det ju växa fram andra elektroniska betalningsvägar där kort inte längre är inblandade. Kan inte det fungera som ett alternativ?

– Det får vi se hur det blir med det, bankerna verkar vilja kontrollera även de nya betalningssätten. Det finns också många äldre som inte gärna använder kort och ännu mindre nya tjänster som Swish. För dem är det viktigt att det finns kontanter, säger Björn Eriksson.

Eriksson driver frågan i egenskap av ordförande i Säkerhetsbranschen men han är personligt engagerad och har själv gjort mycket av researchen bakom texten i skriften.  

– Det är en demokratisk fråga. Ska vi ta bort kontanterna ska det ske med politiska beslut och inte för att bankerna vill tjäna mera pengar, säger Björn Eriksson.

Annons
Annons
X

Den förre rikspolischefen Björn Eriksson.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X