X
Annons
X

Nye ordföranden sjösätter åtgärdsprogram i Allra

Gunnar Axén, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, blir ny ordförande i det kritiserade pensionsbolaget Allra. Han sjösätter omgående ett åtgärdsprogram och anlitar en oberoende granskare för att återupprätta förtroendet.

Gunnar Axén, ny ordförande för Allra.
Gunnar Axén, ny ordförande för Allra. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det var en självkritisk Alexander Ernstberger som mötte journalister på torsdagen. Han är vd och grundare av pensionsbolaget Allra, som hamnat i blåsväder sedan Pensionsmyndigheten köpstoppat bolagets fonder och två styrelseledamöter hoppat av - ordförande Ebba Lindsö och ledamoten Thomas Bodström.

SvD har tidigare berättat att Allra, med över 130 000 pensionssparare, haft en dålig avkastning, och att tre Allra-chefer har haft kopplingar till en norsk finansskandal, där bolaget Oak Capital tagit ut skyhöga avgifter av sina kunder.

Nu får Allra en ny ordförande, den tidigare moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén. Han får 450 000 kronor årligen i arvode för uppdraget, enligt TT. Detta innebär att han får hälften av vad Ebba Lindsö fick. Hon hade ett arvode på 900 000 kronor.

Annons
X

Bolaget presenterar också ett åtgärdsprogram för att återfå allmänhetens förtroende.

Bland annat ska den kritiserade telefonförsäljningen tillfälligt stoppas. Bolaget ska också sluta med de uppmärksammade interntransaktionerna i väntan på tydliga riktlinjer från Pensionsmyndigheten. En oberoende granskare ska tillsättas för att gå igenom transaktioner mellan fonderna, och organisationen i sig ska ses över.

Enligt nya ordföranden Gunnar Axén är den viktigaste punkten i åtgärdsplanen att se över förvaltningen, förbättra avkastningen och pressa avgifterna.

– Vi ser över placeringsstrategier, avgiftsstruktur och ska se över den organisation som sköter fondförvaltningen, säger Gunnar Axén.

När får spararna se resultat av detta?

– Det är, som du säkert förstår, svårt att tidsätta. Men vi jobbar för högtryck, säger han utan att specificera när pensionsspararna ska se en förbättrad avkastning på sina placeringar.

I veckan avslöjade SvD dessutom kopplingarna till en liten mäklarfirma på Malta, DS Platforms, som Allras storägare grundade tillsammans med vd:n och storägaren i fondjätten Solidar.

Enligt Allras vd Alexander Ernstberger var investeringen i mäklarfirman DS Platforms helt privat.

– Till min kännedom har Allra aldrig varit kund, säger han.

Kan du förstå de sparare som kopplar samman Maltainvesteringarna med pensionsjätten Allra?

– Jag äger en stor del av Allra och jag har ägt en stor del av det här bolaget. Det är möjligt att man kopplar ihop det så. Men det är ingen märklig verksamhet som har bedrivits i det bolaget. Det är mig veterligen ett välmående bolag som Solidar har köpt.

Mäklarfirman på Malta har en mycket komplex ägarstruktur. Alexander Ernstberger ägde ägarbolaget tillsammans med flera andra Allra-anställda, däribland David Persson Rothman, som varit med och grundat Allra.

Allras chefsjurist Kristian Wikberg satt i styrelsen för den maltabaserade mäklarfirman, men han var inte en av delägarna i bolaget.

Varför satt han i styrelsen?

– Det är inte särskilt anmärkningsvärt. Jag har arbetat med Kristian i 4–5 år och det är den enda juristen som jag känner privat. Att erbjuda honom att sitta i styrelsen är inte märkligt. Att vi väljer Kristian innebär att vi väljer en bolagsjurist som vi anförtror.

Förra året sålde Allra-ägarna sin andel av den maltabaserade mäklarfirman och skapade i stället ett kapitalmarknadsbolag i Dubai, Allra Capital Markerts Limited.

Den nya ordföranden Gunnar Axén arbetar till vardags som rådgivningskonsult och är enligt egen utsago främst specialiserad på kommunikationsrådgivning. Han har inte någon tidigare erfarenhet av styrelseuppdrag i ett pensionsbolag.

Varför tog du uppdraget?

– Därför att jag tycker att det är ett intressant och spännande bolag. Det har fått kritik och förtroendet är skadat, men jag ser att det finns goda möjligheter till att återupprätta det.

Gunnar Axén, som fick frågan om att bli ordförande i förra veckan, säger att han nu använt all sin vakna tid åt att sätta sig in i Allras verksamhet.

– Jag har tagit del av interna policydokument, interna uppföljningar, och haft samtal med ledande befattningshavare, säger han.

Han är också tydlig med att han inte ser styrelsearbetet som något tillfälligt städuppdrag, utan säger att han hoppas få förtroende att fortsätta som styrelseordförande en lång tid framöver.

Annons
Annons
X
Annons
X

Gunnar Axén, ny ordförande för Allra.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X