Julia & Paul. En försommarberättelseFörrädiskt vackert om kommunismens triumf

Peter Fröberg Idling debuterade med ”Pol Pots leende” 2006.
Peter Fröberg Idling debuterade med ”Pol Pots leende” 2006. Foto: Claudio Bresciani/TT

I Sverige har socialismen segrat. Konsumtionssamhället har gått i graven. Peter Fröberg Idlings kontrafaktiska roman suggererar långsamt fram en Hitchcocksk stämning av krypande obehag. ”Den är vacker, den är otäck, och framför allt är den viktig. Läs den.”

Under strecket
Publicerad
Annons

I år är det som bekant 100 år sedan den ryska revolutionen – alltså en perfekt tidpunkt för en kontrafaktisk roman som föreställer sig hur Sverige skulle ha sett ut om landet tagit en annan väg efter 1917 års hunger- och militärdemonstrationerna. Peter Fröberg Idling har skrivit den romanen, och han har gjort det mycket bra. Naturligtvis har han gjort det mycket bra. Fröberg Idling debuterade med den uppmärksammade ”Pol Pots leende” som följdes upp av kritikersuccén ”Sång till den storm som ska komma”, berättelser om kommunismens Kambodja och de människor som hamnat i ideologins hårkors.

I ”Julia & Paul” förlägger han handlingen till Stockholms söderförorter. Där lever Julia ett gott liv med sina två små barn i ett trivsamt hyreshus. Maken Paul är styrman och på uppdrag utanför Muskö. Att något är annorlunda i detta Sverige avslöjas bit för bit: Julia måste delta i arbetsrotationer och byta jobbet som arkitekt mot att diska i kommunhuset, allting sköts av kommittéer, Julia har varit ”pionjär”, man firar en revolutionsdag, och så vidare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons