Annons
Ledare

Olof Ehrenkrona:Förräderi inför rätta

Nationalgardet vakar över Kapitolium.
Nationalgardet vakar över Kapitolium. Foto: J. Scott Applewhite / TT

I USA skrivs nu krishistoria timme för timme. Kongressledamöterna kommer antingen att placeras i den amerikanska historiens ”hall of shame” eller ansluta sig till försvaret av den konstitutionella demokratin.

Under strecket
Publicerad

Beskedet att Republikanernas tunga namn, Liz Cheney, avsåg att rösta för att ställa president Trump inför riksrätt, sammanföll på tisdagskvällen med att New York Times publicerade uppgiften att senatens majoritetsledare Mitch McConnell tycker att riksrätt är en utmärkt idé. ”Det värsta förräderi som en amerikansk president har begått mot sin ed och konstitutionen.” Sådan var Cheneys karakteristik av Trumps handlande.

Dynamiken i efterspelet till attacken mot Kapitolium den 6 januari förändras nu. Impeachment är en politisk process och skild från brottsutredningarna som pågår. Vi kan utgå ifrån att ”läckan” till NYT, som inte har dementerats av McConnell, har skett efter samtal med Demokraterna i kongressen och den tillträdande presidenten om hur tidsföljden ska se ut för att inte försena maktskiftet. Förenta staterna har de facto inte längre en fungerande regering, och en sådan kommer inte på plats förrän Biden tar över.

Annons
Annons
Annons