Annons
X
Annons
X

Sveriges dyraste fritidshus

Snart är fritidshussäsongen här. Förra året kostade ett genomsnittligt fritidshus 1,4 miljoner kronor. Fjolårets dyraste fritidshus var dock 32 gånger dyrare än så.

Förra året bytte 5 234 fritidshus i Sverige ägare och medelpriset var 1 390 000 kronor, priserna steg med 7 procent jämfört med 2009. Allt enligt Mäklarstatistik.

Det är naturligtvis väldigt stora skillnader mellan fritidshusen och vad man får betala för dem. Booli har sammanställt en lista över de fritidshus som såldes i Sverige förra året. Dyrast var ett fritidshus på Värmdö utanför Stockholm. Det såldes, oprutat, för 45 miljoner kronor eller 132 353 kronor per kvadratmeter.

Näst dyrast var ett hus i Strömstad för 24 miljoner eller 11 864 kronor per kvadratmeter.

Annons
X

Trea i prisligan var ännu ett fritidshus på Värmdö som såldes för 23,5 miljoner kronor, 163 194 kronor per kvadrat, och fyra ett fritidshus i skånska Vellinge som gick för 23,3 miljoner eller 139 521 kronor kvadraten.

Ett fritidshus på Sandhamn i Stockholms skärgård såldes för 22 miljoner och ett i Saltsjöbaden för 20,25 miljoner.

De allra dyraste fritidshusen har sålts till begärt pris. Lite längre ned på listan finns dock ett fritidshus på Möja som bjöds ut för 26 miljoner kronor men sedan såldes för 14,5 miljoner. En prissänkning med 44 procent.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns även exempel på motsatsen. Ett fritidshus i Sandhamn annonserades ut för 11,9 miljoner men såldes för 15,6 miljoner. Där ledde budgivningen till en höjning av priset med 31 procent.

  Bland de billigare fritidshusen kan nämnas ett litet hus i Gagnef i Dalarna som såldes för 1 000 kronor. Där var kvadratmeterpriset 19 kronor. På Gotland såldes ett fritidshus för 8 000 kronor

  Bland de mer kända personer som köpte eller sålde fritidshus förra året finns bland annat deckarförfattaren Camilla Läckberg som köpte ett fritidshus i Norrtäljetrakten för drygt 14 miljoner. Risto Silander, som hoppade av som koncernchef för investmentbanken Alfred Berg för några år sedan, sålde ett fritidshus på Ekerö för 14 miljoner till den kände kocken och restaurangentreprenören Melker Andersson.

  Booli har också titta på vilka fritidshus som är till salu i dagsläget. Här finns bland annat ett hus i Torekov som varit till salu i flera år. Ägaren vill ha 19,75 miljoner kronor, vilket ger ett kvadratmeterpris på 240 854 kronor. Det här huset är det dyraste fritidshuset som är till salu i dagsläget.

  Därefter kommer ett fritidshus i Mariefred för 19 miljoner, ett i Norrtälje för 19 miljoner och ett på Värmdö för 17 miljoner.

  Listan är sammanställd av information från Lantmäteriet och gäller endast fastigheter som klassas som fritidshus. I de fall ett objekt med en annan beteckning ändå används som fritidshus finns detta inte med i förteckningen.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X