Förpackat minskar svinn

Förpackningar är inte bara av ondo. Det kan till och med vara bättre för miljön med fler förpackningar – om det leder till minskat matsvinn.  –Att slänga mat är bland det värsta vi kan göra, säger Helén Williams, forskare vid Karlstads Universitet.

Under strecket
Publicerad
Även om mat i lösvikt ofta framstår som det mest miljövänliga alternativet kan en ordentlig förpackning - som leverpastej i duopack - leda till minskad användning av naturresurser.

Även om mat i lösvikt ofta framstår som det mest miljövänliga alternativet kan en ordentlig förpackning - som leverpastej i duopack - leda till minskad användning av naturresurser.

Foto: DAVID MAGNUSSON
Annons

Nästan all mat som säljs ligger i någon slags förpackning. Och förpackningarna ses ofta som miljöboven nummer ett. Men ny forskning visar att det för miljöns skull kan löna sig med mer förpackningar, om de skyddar maten bättre.

Helén Williams forskar inom miljö- och energisystem och har bland annat räknat på hur stor klimatpåverkan ost och ostförpackningar har. Beräkningen gäller en genomsnittsförbrukning inom EU: Om omslaget till osten blir 5 procent mindre sparas 18000 ton koldioxidekvivalenter (mått för klimatpåverkan). Om osten blir 5 procent mindre är motsvarande besparing 4 miljoner ton.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons