Annons
X
Annons
X

Förortsfiasko för flera miljoner

”Pengarullning” Det borgerliga Stockholmsstyret lovade att Järvalyftet skulle bli något annat än ”misslyckad penningrullning” i S-märkta förortsprojekt. Men SvD:s genomgång visar att lyftet har kantats av jäv och bristande politisk insyn. Miljoner har delats ut till projekt som aldrig blivit av.

Många av politikernas miljoner som skulle lyfta Stockholms förorter i Järvalyftet är borta, visar SvD:s granskning.
Många av politikernas miljoner som skulle lyfta Stockholms förorter i Järvalyftet är borta, visar SvD:s granskning. Foto: LARS PEHRSON

Kristina Alvendal (M), dåvarande stadsbyggnadsråd, kliver upp i talarstolen med stort självförtroende. Hon har inte tvekat när hon sågat S-märkta ”så kallade satsningar” på miljonprogrammen. Det nya Järvalyftet som klubbas i kommunfullmäktige denna septemberkväll 2007 ska bli något helt annat.

–Järvalyftet är en långsiktig investering som måste fortgå tills behovet inte finns längre, säger hon.

I tjänsteutlåtandet utvecklar hon kritiken mot tidigare satsningar: ”Med facit i hand har de till stor del kännetecknats av kortsiktigt tänkande och misslyckad penningrullning, utan att någon långsiktig positiv utveckling i stadsdelarna kunnat skönjas.”

Annons
X

Få miljonprogramsområden i Sverige har haft så mycket fokus på sig som stadsdelarna runt Järvafältet i nordvästra Stockholm, med välkända namn som Rinkeby, Tensta och Husby. Nu går Järvalyftet in på sitt femte år. Facit: Miljonrullning till tveksamma och misslyckade projekt, undermålig politisk styrning och kritik mot jäv när tjänstemän blandat ihop sina roller, visar SvD:s genomgång. Trots löftet att det här inte skulle bli tillfälliga projekt, har få verksamheter levt vidare.

Mitt på Järvafältet står en man vid två röda kor i plast. Det är projektledaren Magnus Andersson som har en nyckelroll när Järva ska lyftas. Här, i den lantliga idyllen vid Eggeby gård, var den tilltänkta platsen för Järva Future lab, navet i den storslagna Stockholmsutställningen 2010. Stockholms stad betalade 7,3 miljoner kronor i konsultarvode för en förstudie till utställningen – som aldrig blivit av.

–De hade ju otur med tajmningen, med finanskrisen och så, säger Magnus Andersson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kvar finns en bortglömd utställningskatalog och en arkiverad markundersökning av fältet.

  Är det ett misslyckande?

  –Det är klart att det är, ur det perspektivet att det inte blivit någon utställning. Och på det sättet var ju miljonerna pengar i sjön. Men jag tror ändå på att sätta Järva på kartan.

  Det är Magnus Andersson som tar emot ansökningarna för att ta del av de cirka 300 projektmiljonerna som staden hittills avsatt för Järvalyftet. Beslut om vem som får pengar klubbas av stadsdirektör Irene Svenonius.

  –Vi har ingen ansökningsprocess där vi utlyser att nu har vi pengar, utan om någon har en idé hör man av sig och pratar med projektledarna och kommer in med en ansökan, säger Irene Svenonius.

  Det är Magnus Andersson som ger underlag till besluten.

  Men för ett av projekten som staden lyfter fram, Digital Art Center i Kista, sitter han själv med i styrgruppen. De har fått en halv miljon och i år har projektet sökt ytterligare 6,5 miljoner.

  –Det är ett av stadens projekt och han representerar staden. Så här långt har vi tyckt att det varit förenligt med hans dubbla roller för att han är medveten om det, säger Irene Svenonius.

  Thomas Bull, professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, tycker dock att upplägget är olämpligt.

  – Det låter som ett ganska klart fall av jäv, i alla fall delikatessjäv. Om det är projekt som ska vägas mot varandra, så är han den som avgör om hans eget projekt ska värderas som nummer ett, två eller 272, säger han.

  Magnus Andersson säger att han vill avveckla sig själv från projektet om det blir verklighet, för att slippa risken för sammanblandning.

  Även politiskt har Järvalyftets resa varit vinglig. Förutom kritik mot att tjänstemännen har fått för mycket makt visar en rundringning till de förtroendevalda i den tvärpolitiska styrgruppen på skakig politisk styrning.

  –Det har varit stiltje i ett års tid. Under hösten har det varit dålig uppslutning. Det har irriterat mig lite. Någon gång var det bara jag och Ann-Margarethe Livh, säger Erik Slottner (KD).

  Fler politiker klagar på dålig uppslutning på mötena, och dessutom brist på insyn. De beskriver ett organ där både dagordning och möteshandlingar saknas.

  Så vad gör då styrgruppen?

  –Frågan är bra ställd. Den politiska styrningen är så gott som obefintlig, säger Tomas Rudin (S).

  På det lokala planet har någon politisk referensgrupp ute på Järvafältet aldrig kommit tillstånd.

  –Den politiska styrgruppen har haltat sedan S och V bojkottade den, och den lokala styrgruppen har haltat ännu mer, säger Magnus Andersson.

  ”7 miljoner rakt i sjön”

  Prislapp: 7,3 miljoner

  Vad: Färgfabrikens ex-chef Jan Åman fick miljontals kronor för att utreda sin vision om en Stockholmsutställning på Järvafältet. 2,5 miljoner gick till arkitekter och konstnärer. Resultat: en katalog.

  – Pengarna i sjön, säger Järvalyftets projektledare Magnus Andersson.

  ”80 procent hoppade av”

  Prislapp: 23 miljoner

  Vad: Projektet Järvalärling skulle fånga upp unga vuxna som varken pluggar eller jobbar, och få dem i arbete. Men fyra av fem elever har inte fullföljt.

  – Vi tog in dem som knackade på dörren - det var gängkretsar som flyttade in. Det hade vi inte resurser att bemöta. Vi blev tvungna att dra i handbromsen, säger verksamhetsledaren Joakim Hedqvist.

  ”Flyttade till Södermalm”

  Prislapp: 4 miljoner

  Vad: Gymnasieprogrammet Digitala Rummet, som kritiserats av Skolinspektionen, undervisar skoltrötta tv-spelsintresserade elever bland annat genom World of Warcraft. Startades på Ross Tensta gymnasium, men har nu flyttat verksamheten med datorer och utrustning köpt för Järvapengar till Södermalm.

  – Jag hoppas att det kommer en del elever från Husby ändå, säger grundaren Göran Lange.

  ”Rann ut i sanden”

  Prislapp: 1,6 miljoner

  Vad: Rinkeby community center skulle bli ett ställe för de lite äldre ungdomarna i Rinkeby folkets hus, men samarbetet med kommunen körde fast och projektet avslutades. Uppföljning saknas eftersom Folkets hus var nära konkurs.

  – Förvaltningen har ingen samlad idé om hur man ska samverka med civilsamhället, säger Björn Gardasson, då föreståndare på Folkets hus.

  ”Har inte kommit igång”

  Prislapp: 1,85 miljoner

  Vad: Gymnasieprogrammet Kista Science, en naturvetenskapligt orienterad ”tids- rums och platsoberoende skola”, fick pengar 2010, skulle starta 2011, men någon utbildning har ännu inte kommit igång.

  – Vi insåg att vi hade mycket mer arbete att göra, men ska starta hösten 2013, säger gymnasiechef LG Jonsson.

  ”Projektledare på dubbla stolar”

  Prislapp: Har sökt 7 miljoner

  Vad: DAC, Digital art center, fick först 500 000 för en förstudie. Nu vill man ha drygt 6 miljoner till. Projektledaren Magnus Andersson, som handlägger ärendena för Järvalyftet, sitter själv med i styrgruppen.

  – Det är ju mina chefer som får avgöra i vilken utsträckning det här är rimligt, säger Magnus Andersson.

  Annons
  Annons
  X

  Många av politikernas miljoner som skulle lyfta Stockholms förorter i Järvalyftet är borta, visar SvD:s granskning.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X