Annons
X
Annons
X

Förortens ungdomar måste kunna få jobb

Att ha ett jobb att gå till är mer än att tjäna pengar. Även förortens ungdomar behöver få ta del av arbetslinjen. Det skriver Benjamin Dousa (M), som har vuxit upp i Husby och själv blev vittne till en del av upploppen.

BRÄNNPUNKT | UPPLOPPEN I HUSBY

Människor undrade vilka som skulle hjälpa dem, när hjälpen blir ivägjagad med tegelstenar.
Benjamin Dousa

Efter ytterligare en natt av upplopp och oroligheter i Husby är förståsigpåarna och förortskännarna många. Från högern menar man att hårdare och längre batonger är lösningen. Från vänstern är det ’’sociala insatser’’ som fler ungdomsgårdar vilken är den gyllene ingrediensen. Dessa förslag kommer ofta från människor vilka aldrig har växt upp eller kanske ens varit i en socioekonomiskt utsatt förort.

Husby kryllar av fotbollskillar med drömmar om att bli fotbollsproffs, äldre vilka i dag älskar det fredliga Sverige för att de har flytt från krig och ambitiösa tjejer redo att göra en klassresa.

Annons
X

Bilden av Husby förstörs i dag av ett fåtal unga män i djupt utanförskap. Ingen ungdomsgård i världen kan hindra en arg ung man i utanförskap från att slänga en kilotung tegelsten mot arbetande brandmän. Inte heller är tuffare tag från polisen en långsiktig lösning.

Att ha ett jobb att gå till är mer än pengar som trillar in på kontot den 25:e. Det ger mening i tillvaron, självkänsla, gemenskap – Sverige helt enkelt. Det är heller ingen hemlighet att människor vilka nyligen har kommit till Sverige ofta har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Uttag av föräldrapenning för äldre nyinkomna barn är ett sätt att direkt försätta – ofta kvinnor – i utanförskap. Detta måste reformeras. I dag är också marginaleffekten – lönsamheten att gå från bidrag till arbete – alldeles för låg. I alltför många fall är det direkt olönsamt att ta ett jobb med normal lön till förmån för ett försörjningsstöd. Tyvärr börjar för många ungdomar utanförskapet redan i skolan. Här är en tvåårig gymnasieform vilken leder till arbete en bra lösning för att motverka skoltröttheten och förkorta tiderna till arbetslivet.

Jag har vuxit upp i Husby och det var därför jag efter första nattens oroligheter bestämde mig för att nattvandra. Ett fåtal ungdomar lyckades skrämma en hel stadsdel. Människor undrade vilka som skulle hjälpa dem, när hjälpen blir ivägjagad med tegelstenar. Bilägare vaktade sina bilar. Äldre ungdomar försökte lugna ned de yngre. Till dessa människor är det oseriöst att säga att ytterligare en ungdomsgård är svaret, när de redan finns i överflöd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När jag stod meter från händelsernas centrum och såg stenar hagla över poliser slog det mig att dessa anställda har valt att strunta i 9-till-17-jobbet för att försvara brandmän och upprätta ordning. Det är beundransvärt. Att däremot minuter efter att ha fått halvmeterstora stenar över sig, ta av sig hjälmarna och prata med husbybor för att inge förtroende och lugn. Det är hjältedåd. Trots goda insatser är det varken fler eller hårdare poliser, som slutligen löser utanförskapet.

  Det enda svaret är att även låta oss förortsungdomar få ta del av arbetslinjen. Arbete ger mening i tillvaron, och bygger det vi älskar med Sverige starkare. Tegelsten för tegelsten.

  BENJAMIN DOUSA

  ordförande MUF:s arbetsgrupp för jobb & tillväxt, nattvandrande Rinkeby-Kistabo

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X