Förödande maktkamp drabbar de civila

Under strecket
Publicerad
Annons

KAPSTADEN - Blockaden av Antananarivo är på sikt ett folkmord. Upphovsmannen borde sitta vid sidan av Milosevic i Haag i stället för att lugnt kunna ta en veckas semester i Paris!
Efter ett och ett halvt år som bosatt i Madagaskars huvudstad är svenske pensionären Gunnar Blom i dag rejält upprörd över hur maktkampen på ön drabbar lokalbefolkningen. Det är knappast någon tvekan om vilken sida Blom ställer sig på, samma sida som resten av invånarna i Antananarivo. I hundratusental har de senaste månaderna gått ut på gatorna för att ge mångmiljonären Marc Ravalomanana sitt stöd.
Gunnar Blom följer det politiska spelet nära och var en av få utlänningar på stadion i tisdags när Ravalomanana inför 200 000 jublande madagasker för andra gången svor presidenteden. Första gången var i februari. Den här gången hade han Högsta domstolens välsignelse, sedan rösterna från presidentvalet i december räknats om och han fått de lagstadgade drygt 50 procent som behövdes.
Presidenten sedan 1975, Didier Ratsiraka,
accepterade inte resultatet. Landet har två konkurrerande regeringar.
Frankrike och USA har det största inflytandet på ön, men deras ambassadörer saknades vid ceremonin. Gunnar Blom undrar hur internationell opinion kan låta bli att fördöma Ratsiraka:

– Hur kan man begära att den nyvalde presidenten ska kompromissa med ett gäng hänsynslösa banditer, som håller huvudstaden och landets ekonomi gisslan enbart för att säkra sin egna vinning? Plundringen fortsätter genom tullar som åläggs personer och gods som sipprar igenom vägspärrarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons