Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Ricki Neuman: Förnyelse och föryngring

Det kommer att ta veckor av förhandlingar innan Benjamin Netanyahu lyckas sätta ihop en ny koalitionsregering; han har en mängd olika partners att välja mellan. Men redan nu kan man konstatera att valresultatet kommer att förse Israel med förnyelse och föryngring.

Hela 52 av parlamentets 120 ledamöter kommer att bytas ut, merparten av de nya delegaterna är yngre och mer liberala än sina föregångare, och 19 av dem tillhör valets segerherre, tv-journalisten Yair Lapid och hans nybildade Det finns en framtid. Partiet för fram de sociala frågorna: bostadsbristen, de höga levnadskostnaderna och den ojämna fördelningen av landets bördor, det vill säga man kräver att också de ultraortodoxa gör värnplikt.

–Lapids stora framgång visar att de omfattande sociala protester som ägde rum år 2011 fortfarande lever kvar och påverkar, förklarar Igal Sarna, krönikör på dagstidningen Yedioth Ahronot.

–Men lika viktigt har nog varit ett desperat behov av något nytt, någon ny, vemsomhelst, efter alla år med Netanyahu och Lieberman. De har bägge varit en katastrof för Israel, både inrikes och utrikes.

Annons
X

Två veckor före valet förespråkade nästan 70 procent av israelerna två stater, ett Israel och ett Palestina, men de få partier som har drivit denna fråga fick endast 12 mandat sammantaget.

–Folk är rädda, och då röstar man inte längre på ett rationellt vis, säger Arie Furth, ursprungligen från Sverige och sedan länge Israelkommentator med egen blogg.

–Dessutom är några av partierna som folkrörelser; där finns en stark tillhörighet som det är svårt att bryta med.

Sarna håller med om rädslans centrala plats i kulturen, och menar att Israel i mångt och mycket är en traumatiserad nation, där en del av skadan kommer från Förintelsen, och en del från krigen, ockupationen och terrorismen.

Valkampanjen har dominerats av inhemska frågor, vilket kan tyckas märkligt, med tanke på att det pågår en dyr och våldsam ockupation, och då och då ett krig.

–Det finns en djup resignation när det gäller konflikten, säger Sarna. Många har gett upp tron på att något ska hända i deras livstid. Därför handlade valdebatterna nästan enbart om sådant som går att påverka, som bostadssituationen, matpriserna och värnplikten.

Redan på valdagen talade premiärministern med Lapid, gratulerade och förklarade att ”vi kan göra stora saker tillsammans”, och i dag möter han företrädare för de religiösa partierna.

Nästa stora fråga är alltså vilka partier som blir med i Netanyahus kommande samlingsregering. Han kan fortsätta som tidigare och enbart förlita sig på sina naturliga partners, högern och de religiösa – eller skapa en bredare koalition, ihop med mitten- och vänsterpartierna. Det senare vore att lyssna på folkviljan och på allvar erkänna att Israel har tagit ett steg åt vänster.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X