Annons

Lydia Wålsten:Förnuftet segrar, det blir ingen linbana i Göteborg

Foto: Göteborgs stad

Göteborg skrotar i dag planerna på en linbana. För 140 miljoner kronor har stadens politiker utforskat en återvändsgränd.

Under strecket
Publicerad

Ett klassiskt fall av skatteslöseri går mot sitt slut. Linbanan över Göteborg kommer att skrotas. I dag torsdag kommer Trafiknämnden att föreslå att linbaneprojektet avbryts. Det är inte en dag för tidigt. Tvärtom är det orimligt att stadens politiker tillät projektet att gå såhär långt. Göteborg drar mot ett underskott på en miljard om året. Trots det lät man sig förhäxas av tanken på en tre kilometer lång linbana mellan Hisingen och Järntorget med anledning av att staden fyller 400 år 2021. Det stod tidigt klart att budgeten på en miljard inte skulle hållas. Linbanan skulle bli fyra gånger så dyr. Inte heller skulle den bli klar i tid. I stället kunde den kunna vara på plats 2024.

Det hindrade inte stadens politiker från att gå vidare. Från Moderaterna till Vänsterpartiet ville man se om det ändå inte fanns någon lösning och Trafikkontoret fick i uppdrag att utreda hur kostnaden kunde halveras. Halveras, från den nya uppskrivna kostnaden. Det var fortfarande var en mycket dyrare linbana än den som först hade sålts in. I slutet av oktober kom Trafikkontorets utlåtande. Det gick att göra en billigare variant, men då skulle den inte få samma effekt på kollektivtrafiken.

Annons
Annons
Annons