Annons
X
Annons
X

”Förnuftet och realismen segrar”

Åsikterna om Vattenfalls ansökan går isär – också inom alliansen. Anders W Jonsson (C) håller för otroligt att någon byggnation blir av. Eva Flyborg (FP) säger å sin sida att hon både ”hoppas och tror” på nya reaktorer.

Folkpartiets energipolitiska talesperson Eva Flyborg gläds över dagens besked från Vattenfall som hon tycker är ”otroligt bra”.

– Det är väldigt bra för Sverige att någon kommer till skott. Vi kommer att behöva mer kärnkraft framöver. Det här är första steget i en ganska lång process. Det är glädjande att Vattenfall visar framfötterna.

Flyborg säger att hon tror att nya reaktorer kommer att bli verklighet, även om vägen dit är lång:

Annons
X

– Sverige behöver mer baskraft som vatten- och kärnkraft. Det är en teknisk som vi behärskar väl. Vi låg en gång i framkant – efter en lång tids dvala hoppas jag att vi kan ta oss dit igen.

Eva Flyborg menar att vi i Sverige haft en konstig debatt under de senaste åren.

– Flera partier har haft inställningen att kärnkraften ska avvecklas till varje pris. Det är helt absurt, vi kommer från en skräckpropagandavärld där förnuftet nu segrat. Jag är glad att vi nu ser mer realistiskt på alternativen och även tittar på klimatsmarta alternativ.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anders W Jonsson, gruppledare och förste vice ordförande för Centerpartiet, tycker att det är naturligt att Vattenfall ansöker om att få bygga nya reaktorer. Men han ser inte ”så stor dramatik” i det – och menar till skillnad från Flyborg att det är högst osannolikt att någon nybyggnation faktiskt blir av.

  Alliansen presenterade i februari 2009 en energiöverenskommelse. Den möjliggör nyinvesteringar i kärnkraft genom att det är tillåtet att ersätta gamla reaktorer med nya.

  Men då ska det ske helt utan statliga subventioner.

  – Vi vet att det hittills inte byggts ett enda kärnkraftverk på jordklotet utan statliga subventioner, säger Jonsson.

  Han påpekar också att bolagen måste vara beredda att ta fullt kostnadsansvar i händelse av olycka.

  – Prislappen på Fukushima har väl ingen ännu sett? Vattenfall har sin fulla rätt att lämna in en sådan här ansökan. Men jag skulle nog satsa ganska mycket på att vi inte kommer att se någon nybyggnation av kärnkraft i Sverige.

  Anders W Jonsson menar att Vattenfall sannolikt kommer med sin ansökan i syfte att få överblick.

  – Det sker en enorm utbyggnad av vindkraft just nu. Men det är klart Vattenfall måste se alla möjligheter – även kärnkraften – och börja värdera vilka kostnaderna skulle vara om man skulle stänga ett gammalt kärnkraftverk och ersätta det med ett nytt.

  – Jag ser inte så stor dramatik i det.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X