”Förnuftet har segrat”

Först efter tre misslyckade besök hos vårdcentralen med sitt smärtande öra fick Ann-Britt Clarholm en remiss till den specialistläkare hon haft i tio år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Uridiotiskt!” anser hon som nu glädjer sig åt att kunna gå direkt igen.
Hennes öron-näsa-halsläkare Björn Meder konstaterar inflammation i hörselgången och en förtjockad trumhinna som lett till tillfällig hörselnedsättning.
– Ytterligare ett exempel på hur diagnos och behandling fördröjs på grund av att patienterna tvingas gå omvägen om vårdcentralen, säger han.
Att remisstvånget upphör är en seger för patienten, menar Björn Meder. Ingen kan begära att husläkarna ska hinna vara specialister på allt och de saknar också den specialutrustning som finns här.
– Förnuftet har segrat. Det är en ljusglimt att politiker äntligen har civilkurage att lyssna nedåt, säger Björn Meder, tidigare mångårig ordförande i Stockholms läkarförening.

Remisskravet har främst slagit mot de svaga, anser han. Ofta gamla patienter som inte orkar stå på sig och fått vänta länge. Det bekräftar Ann-Britt Clarholm.
– Vårdcentralen föreslog först en tid två månader senare. Men då ilsknade jag till och fick en akuttid. Det var så korkat att jag inte fick gå till öronläkaren
direkt, säger hon.
Det första besöket hos husläkaren hjälpte inte, inte heller det andra. Först tredje läkaren skrev en remiss, ett halvår efter att besvären börjat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons