Fornminne får tankebubblor

Med tolv tankebubblor i stål som klättrar uppför en av Uppsala högar möter det nya det forntida. Patrick Qvist vill med sin installation visa att en tillfällig förändring av platsen kan öppna och förändra vår syn på fornminnesområdet.

Under strecket
Publicerad
Konstnären Patrik Qvist med sin installation av tankebubblor i stål på Uppsala högar, där det temporära möter det monumentala.

Konstnären Patrik Qvist med sin installation av tankebubblor i stål på Uppsala högar, där det temporära möter det monumentala.

Annons

Tankekrumelurer av snurrade stålband, större och alltmer komplexa ju högre upp de kommer, rullar uppför den mittersta och största kullen av Uppsala högar. Med installationen ”tänktänktänk!” vill konstnären Patrik Qvist inte bara synliggöra platsen utan även förändra människors relation till fornminnesområdet.

– Detta är ett ställe som de flesta känner till. Men i likhet med så många sådana här platser upphör folk att se den efter ett tag trots att man vet att den finns. Uppsala högar har betytt mycket för människor under en så lång tid och jag vill få folk att se det, säger Patrik Qvist.
En kort, temporär förändring av platsen med en installation ska väcka tankar om vad fornminnesområdet betyder för betraktaren och för samtiden. Tankebubblorna har medvetet byggts instabilt så att de svajar i vinden för att kontrastera mot de permanenta och monumentala kullarna.
Tidigare har Patrik Qvist, arkitekt i botten, främst arbetat med industritomter och förfallen urban miljö.

Annons
Annons
Annons