Les misérablesFormstark film brinner av undertryckt raseri

Barnen i ”Les misérables” är suveränt castade, skriver SvD:s recensent.
Barnen i ”Les misérables” är suveränt castade, skriver SvD:s recensent. Foto: Edge Entertainment

Med ett unikt tolkningsföreträde skildrar regissören Ladj Ly gängrivalitet och korrupta poliser i en utsatt fransk förort. Filmen må ha en ganska enkel berättarstruktur men erbjuder inget svartvitt facit.

Under strecket
Publicerad
Edge Entertainment
Foto: Edge Entertainment
Annons

Ladj Ly föddes 1980 i Mali men är uppvuxen och fortfarande bosatt i Parisförorten Montfermeil. En av spelplatserna i den roman av Victor Hugo som på svenska heter ”Samhällets olycksbarn”, men som i dag är mer känd för upplopp och bilbränder. Han inledde sin bana med att spela in korta dokumentärer. Skapandet gränsade till aktivism. I början av 2010-talet fångade han polisbrutalitet i ett klipp som blev viralt. Det ledde till att poliserna blev avstängda men också till villkorlig dom och böter för Ly, som skrev en uppviglande kommentar under inlägget. 

Händelsen ligger till grund för den här långfilmsdebuten som fick jurypriset i Cannes förra året, och nu är Frankrikes Oscarsbidrag. Ly testade först intrigen i en kortfilm med samma titel som också utspelar sig i området Les Bosquets: en brottsförebyggande polisenhet ”råkar” skjuta en tonårskille med gummikula i ansiktet. När de inser att de blivit filmade med drönare inleds en hänsynslös jakt på kamerans minneskort. Polisernas agerande triggar igång en hämndspiral som börjar snurra vilt precis när man tror att allt lugnat ner sig. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons