Formsäkert till vardags

LÄTTLAGAT Det är behändigt att laga mat i ugnen, inte minst på vardagarna. Man slipper stekos och medan rätten blir färdig hinner man koka potatis, blanda sallad eller röra ihop en sås.

Under strecket
Publicerad
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD

Hirams torsk på Östarps vis

4 portioner

600 g torskfilé

2–3 tsk salt

3 krukor dill

1 ägg

Ströbröd

100 g smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

1 dl pickles

2 msk finskuren dill

2 msk finskuren gräslök

1/2–1 tsk curry efter smak

Till servering:

Citron

Kokt potatis

Blandade sallatsblad

Vintips: Cameleon Unoaked Chardonnay Reserva, 79 kr, Mendoza, Argentina, 6031, vitt, torrt, friskt & fruktigt.

Den legendariska matskribenten Hiram lagade såväl strömming och lax som vit fiskfilé på det här sättet.

  1. Salta fisken på båda sidor och låt vila ca 10 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnsfast form.
  3. Klipp dillen ganska fint och bottna formen med den. Lägg fiskfiléerna över, vik dem dubbla om de är tunna. Vispa upp ägget och pensla fisken. Strö över ett tunt lager ströbröd.
  4. Smält smöret och droppa det över fisken. Stek i ugnen ca 20 minuter, beroende på tjocklek.
  5. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skär pickles så fint som det önskas och tillsätt dem. Rör ner dill och gräslök samt curry.
  6. Servera fisken direkt ur formen tillsammans med sås, citronklyftor, kokt potatis och blandade sallatsblad vända i vinägrett.
Annons
Annons

Paolos pastagratäng

Det mesta i det här receptet kommer från Paolo Robertos bok Mina fastrars mat men jag gör köttfärssåsen lite annorlunda.

Till receptet

Kyckling på spenatbädd

Så enkelt men ändå så gott. Servera gärna med kokt pressad potatis.

Till receptet

Ugnsstekt korv med rostade rotfrukter

Här har jag använt grovmald korv smaksatt med mejram och fänkål men det går bra att ta vilken korv som helst som man gillar.

Till receptet

Hirams torsk på Östarps vis

Den legendariska matskribenten Hiram lagade såväl strömming och laz som vit fiskfilé på det här sättet.

Till receptet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons