Annons
X
Annons
X

Förmögenhetsskatten är frivillig för de rika

Så var det dags att putsa av listan igen. För det finns en hel lista med sätt att undgå förmögenhetsskatten. Jag har skrivit spaltmeter om detta tidigare. Och med socialdemokraternas besked i dag kan det bli dags igen.

För det är bara att slå fast än en gång – förmögenhetsskatten är frivillig. I alla fall för alla med riktigt stora förmögenheter. De som betalade in den största delen av den tidigare förmögenhetsskatten var människor som betalat lånen på de högt taxerade husen de bodde i.

I praktiken blir en ny förmögenhetsskatt bara en ny fastighetsskatt. För ska den ensamstående betala skatt på värdet över 2 miljoner lär många i storstadsområdena få betala. För paret blir gränsen 4 miljoner och då kan det räcka med att det dessutom finns ett fritidshus. (Dessutom känns det riktigt mossigt att återinföra sambeskattningen, men det är en annan diskussion.)

De allra rikaste familjerna på börsen slipper troligen betala även denna gång. Deras ägande i de forna familjeföretagen är så väsentliga för sysselsättningen att de nog blir undantagna. I alla fall värnade socialdemokraterna om detta undantag när de satt i regering förra gången. Hit hör bland annat Stefan Persson som i och för sig betalade mest förmögenhetsskatt, 62 miljoner, men som skulle ha betalat 1,5 miljarder om även H&M-aktierna hade räknats.

Annons
X

Vanliga småsparare tog sig undan förmögenhetsskatt genom att köpa de skattebefriade OTC-aktierna före årsskiftet.

Ett annat sätt att slippa skatten var att köpa ett gods eller en herrgård. Det gjorde bland andra Claes Dahlbäck. Han tjänade 37 miljoner ett år och köpte godset för 20 miljoner. Han deklarerade sedan noll i förmögenhet och kommenterade det med ”Det ser fånigt ut att jag inte har någon förmögenhetsskatt”.

Var man inte mångmiljonär så kunde man i alla fall byta villan, med högt taxeringsvärde, mot en bostadsrätt med lågt förmögenhetsvärde. Det spelade ingen roll om bostäderna var lika dyra. Bostadsrätten sänkte eller tog bort förmögenhetsskatten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu hoppas säkert socialdemokraterna på att de senaste avtalen med skatteparadisen ska göra det svårare att dölja förmögenheter utomlands. Men jag är fullt övertygad att det kommer nya sätt.

  Fastigheter som vi äger i utlandet betalar vi till exempel ingen fastighetsskatt för längre. Konst, ädla metaller och stenar och mycket annat är lätt att gömma både här och utomlands.

  Den förre LO-ekonomen P O Edin utredde förmögenhetsskatten och konstaterade att den ”förstör mer välfärd än den skapar”.

  Och Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand sa i oktober 2005 att ”Det är inte de förmögna som beskattas”.

  Det har också gjorts uppskattningar på hur mycket pengar som av skatteskäl placerats utomlands. 500 miljarder är en siffra som ofta anges. I dag skulle dessa pengar göra mycket gott i finanskrisens och lågkonjunkturens Sverige. Även om vi i dag inte har någon förmögenhetsskatt så har få flyttat hem sina pengar. De har valt att avvakta beskedet från socialdemokraterna. I dag kom det. Därmed får socialdemokraterna ett direkt inflytande i politiken i dag för nu är regeringens borttagna förmögenhetsskatt helt verkningslös. Pengarna kommer att stanna kvar utomlands.

  För min egen del är känslorna blandade. Ett vet jag – mina artiklar om hur man helt lagligt ser till att inte behöva betala denna skatt kommer att bli efterfrågade. Och att vara efterfrågad är alltid roligt.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X