Annons

Förmaksflimmer behandlas för lite

Svenska landsting undanhåller patienter med förmaksflimmer – rytmrubbning i hjärtat – en effektiv behandling med blodförtunnande läkemedel, skriver hjärtläkarna Mårten Rosenqvist, Leif Friberg, Jonas Oldgren och Lars Wallentin.

Under strecket
Publicerad

Varannan timme drabbas en person i Sverige av stroke som hade kunnat förhindras med relativt enkla medel. Varje dag, året runt .

Förmaksflimmer, en rytmrubbning i hjärtat som berör minst 300 000 personer i Sverige, är en av de viktigaste orsakerna till stroke. Risken att drabbas varierar beroende på förekomst av andra riskfaktorer: tidigare stroke, ålder över 65 år, diabetes, hjärtsvikt, högt blodtryck, annan kärlsjukdom och kvinnligt kön. Hos en i övrigt frisk 75-årig kvinna med förmaksflimmer är den årliga risken att drabbas av stroke cirka 5 procent, vilket innebär att var fjärde individ löper risk att drabbas under en femårsperiod. Minst var tredje individ som drabbas av stroke avlider eller blir svårt handikappad. Patienter som blir återställda har en betydande risk att drabbas igen.

Annons
Annons
Annons