Annons

Peter Schantz:Förmåga att tåla smärta del av undret

GULD, SILVER OCH BRONS. Trots att svenske Mustafa ­Mohamed igår sprang tills ”benen skrek av smärta” rådde inte heller han på den kenyanska dominansen utan slutade fyra. En ny bok kartlägger det kenyanska löparundret och hittar såväl genetiska som sociologiska och näringsfysiologiska svar på gåtan.

Publicerad

Man behöver inte vara särdeles intresserad av idrott för att ändå förundras över det faktum att en nation med 0,5 procent av jordens befolkning år 2004 stod för 51 procent av världens tio främsta manliga tävlingsprestationer i löpning på respektive distans från 800 meter till maraton.

Denna statistik är ett av många sätt att beskriva Kenyas överrepresentation i dagens globala elitskikt inom friidrottens längre löpgrenar. Förundran blir inte mindre av att det framför allt är en befolkningsgrupp som utgör 10 procent av kenyanerna, kalenjin, som står för dessa framgångar. Detta faktum har lett till en ansenlig mängd forskning som spänner mellan arv och miljö, inklusive dopning, som möjliga förklaringsgrunder.

Annons
Annons
Annons