De nio – Litterär kalender 2021Förlust och minne samsas i elegant antologi

I Jasim Mohameds bidrag till De Nios litterära kalender för doften av kardemummafrön poeten tillbaka till barndomen.
I Jasim Mohameds bidrag till De Nios litterära kalender för doften av kardemummafrön poeten tillbaka till barndomen. Foto: Jens Schierenbeck / TT

Kanske har pandemin gynnat essäskrivandet? Samfundet De nios litterära kalender är i år ovanligt omfångsrik. Eva Ström har läst en antologi som binds samman genom ett omsorgsfullt hantverk i text och bild.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Samfundet De Nio ger varje år ut en litterär kalender. I år är volymen med sina drygt 400 sidor mer omfångsrik än vanligt. Har kanske rentav pandemiåret gynnat det essäistiska skrivandet? Likt tjugofyra adventsluckor öppnar bidragen sig och ger utblickar åt de mest skilda håll och redaktören Magnus Halldin verkar ha lämnat skribenterna fria tyglar. Det är omöjligt att ens översiktligt nämna alla bidrag, där dikt och översättningarna växlar med essäer. Men många kretsar kring förlust och minne, i spaningar efter tider som flytt.

Doftande kardemummafrön – likt Prousts Madeleinekaka – för poeten Jasim Mohamed tillbaka till barndomen. I minnet blir hans irakiska mor en sumerisk gudinna, en klagosångerska i en uråldrig tradition. Själv skriver han snarare en mytologiserad lovsång. Också Kerstin Ekmans bidrag kan ses som en lovsång till en förlorad tid. Hon har fördjupat sig i de lokselar och selareden som förekommer i Birgitta Lillpers skrift om de komplicerade seldon hon hittat i sin lada i Orsa, som släktarv. Tingen frammanar en förindustriell värld av småskaligt hantverk. Ekman slutar med de lakoniska orden om Lillpers farfar som var  hovslagare: ”Sedan skodde han inte mer.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons