Annons
X
Annons
X

Förlust och böter för AIK

AIK får hela skulden för de allsvenska skandalscenerna i Södertälje. Efter timmar av videogranskande dömde en enig disciplinnämnd Solnalaget till 150 000 kronor i böter och 3-0 förlust i den avbrutna matchen mot Syrianska. Syrianska frias helt.

Foto: BILDBYRÅN

– Det är mycket glädjande för vår klubb. Beslutet visar att man tagit fasta på vad som verkligen hände, säger Syrianskas ordförande Andreas Temiz.

18 olika filmsekvenser från tv-produktionsbolagen Onside, Mediatec och Canal + har vevats fram och tillbaka av disciplinnämndens ledamöter. Dessutom har man haft tillgång till omfattande skriftligt material från både matchdelegater och de båda inblandade föreningarna.

– Det är första gången vi haft tillgång till så mycket filmmaterial. Det är positivt eftersom det ger oss en annan och mer omfattande bild än den man får av enbart skriftliga rapporter, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till SvD.

Annons
X

Klubbarnas egna redigerade filmsekvenser ansågs däremot ha lågt bevisvärde och domen baseras i stor utsträckning på det ”opartiska” material som tv-bolagen lämnat.

Bilderna visar, enligt nämnden, bland annat att minst två knallskott kastades från AIK:s läktarsektion mot bollkallarna och att ytterligare knallskott kastades från samma läktare mot Syrianska läktare där publik fick fly för att undkomma skotten. Eftersom inget i filmmaterialet visar att några pyrotekniska pjäser kastats från Syrianskas läktare anser nämnden att ansvaret för att matchen måste brytas vilar helt på AIK – och Syrianska får i enlighet med tävlingsbestämmelserna segern med 3-0.

Bötesstraffet på 150 000 kronor grundas på samma uppgifter. Mynt, tändare och knallskott kastades in på planen och mot funktionärer och publik.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar inte enbart om antalet knallskott som kastats utan också att de riktats mot både bollkallar och motståndarläktaren. Det är hänsynslöst agerat och har inneburit en påtaglig fara för personskador, säger Khennet Tallinger.

  Diskuterade ni straff som att spela inför tomma läktare?

  – Ja, men vi fastnade för att högt bötesbelopp istället.

  När det gäller det knallskott som kastades mot den assisterande domaren och som fick matchen att avbrytas konstaterar nämnden att ingen sett varifrån knallskottet slängdes. Uppgifterna att det skulle ha kommit från en plats utanför arenan får inget stöd i utredningen.

  – Det verkar i och för sig ologiskt att en hemmasupporter skulle angripa domaren för att AIK fick en spelare utvisad men det räcker inte som bevis. Därför kan ingen klubb anklagas för detta, säger Tallinger.

  Syrianskas anmälan mot AIK om att ett knallskott orsakat brännskador på en bollkalle vann inget gehör hos nämnden.

  _ Man har inte kunnat visa någon dokumentation som styrker påståendet. Det enda vi fått veta att det handlar om en 14-årig pojke, att det är ett känsligt läge och att man inte vill lämna ut honom. Under de omständigheterna kan vi inte bifalla anmälan, säger Khennet Tallinger.

  Parallellt med fotbollförbundet har polisen också genomfört en egen utredning av händelserna på Södertälje Arena.

  – Den pågår och det är oklart när den blir klar. Det finns mycket material att gå igenom, säger Mikael Alfredsson vid Södertäljepolisen till TT.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BILDBYRÅN Bild 1 av 5

  Den allsvenska matchen mellan Syrianska och AIK avbröts halvvägs in i första halvlek.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 2 av 5

  Matchen avbröts sedan smällare kastats in under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Syrianska FC och AIK på Södertälje Fotbollsarena.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 3 av 5

  Stökigt på läktarna under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Syrianska FC och AIK på Södertälje Fotbollsarena på annandag påsk.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 4 av 5

  Matchen avbröts sedan smällare kastats in.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X