Annons
X
Annons
X

”Förlossningsvården på väg mot kaos”

Landstingets företrädare känns färgade av en allmän ovilja mot privata alternativ. Politik och prestige driver Stockholms förlossningsvård mot kaos, skriver medarbetare på nedläggningshotade BB Sophia.

Förlossningsvården

Foto: Tomas Oneborg

DEBATT | BB SOPHIA

Att ordna förlossningsplatser på annat sätt än genom en ekonomisk uppgörelse med BB Sophia blir en dyrare lösning för landstinget.

BB Sophia riskerar att läggas ner i augusti och Stockholms förlossningsvård står inför ett nytt förlossningskaos. I början av februari fanns inte en enda lediga förlossningsplats i Stockholm och vi såg en 30-procentig ökning av födande på BB Sophia under januari. Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlins (KD) kommentar är att landstinget har tillräcklig kapacitet på andra sjukhus och att det inte finns anledning till oro. Vi som har mångårig erfarenhet av förlossnings- och neonatalvård ser all anledning till oro.

BB Sophia har kapacitet att ta hand om 4000 förlossningar per år. Inflyttning, invandring och minskning av kapaciteten på Karolinska i Solna kommer skapa behov för landstinget att erbjuda 5000–8000 nya förlossningsplatser. För att lösa den uppgiften krävs utökning av födelse- och BB-rum, nya jourlinjer, fler barnmorskor och utbyggnad av operationsavdelningar.

Annons
X

Menar Ella Bohlin att det är mer kostnadseffektivt för Stockholms läns landsting än att ha BB Sophia kvar? Kan Barbro Naroskyin, hälso- sjukvårdsdirektör, Stockholms läns landsting, åstadkomma detta på de få månader BB Sophia finns kvar?

Och om dessa utmaningar är lösta – finns det läkare, barnmorskor och barnsjuksköterskor?

I dag finns balans och arbetsglädje på flertalet förlossningskliniker då alla på bättre sätt hinner med det lilla extra. Så har det inte alltid varit. En stor del av personal har flyttat ifrån stress och dåliga arbetsvillkor. De har känt att tidspress och krav successivt har urholkat patientvården och ibland riskerat att äventyra patientsäkerheten.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Scenariot är väldigt destruktivt. Många gravida kvinnor i Stockholm kommer att oroa sig för var de är välkomna att föda. Hänvisningar utanför Stockholm kommer att öka. Personalen kommer att bli tyngd av arbetsbördan. Utbrändhet och sjukskrivningar kommer att leda till ytterligare personalbrist. Operationer kommer att krocka, planerade operationer kommer att strykas. Att ordna förlossningsplatser på annat sätt än genom en ekonomisk uppgörelse med BB Sophia blir en dyrare lösning för landstinget. Politik och prestige driver Stockholms förlossningsvård mot ett kaos. Blivande familjer som föder i framtiden och de sjuka som behöver sina operationer utförda, skattebetalarna och personal kommer att betala notan. Tiden är ytterst knapp. En sommar kommer även i år då belastningen alltid är på gränsen till vad vården klarar av. Då finns BB Sophia kanske inte kvar.

  Det finns lösningar. Ett alternativ är att öka ersättningen, som legat oförändrad sedan vårdvalet infördes 2010, till de sjukhus som har förlossningar. En annan lösning är ekonomiskt stöd från landstinget till BB Sophia motsvarande det som Södertälje sjukhus har fått. Detta blir billigare och enklare än att lösa situationen på annat sätt. Men läget är låst. Praktikertjänst har gett upp och landstingets företrädare känns färgade av en allmän ovilja mot privata alternativ och fast i ett orealistiskt resonemang att det går att utöka platser på befintliga sjukhus.

  Finns det beslutsfattare och politiker som vill rädda verksamheten? Vem bär annars ytterst ansvaret för en ny uppseglande vårdkris?

  För alla medarbetare på BB Sophia

  Pär Ansved, Maria Herbstman, Helen Chambers, Evelina Sande, Suzanne Duvsten, Britt-Marie Carsjö

  Annons
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X