Annons

”Förlossningsvård i kris – men resultat i världsklass”

Det gagnar ingen att ensidigt utmåla förlossningsvården som en verksamhet i kris. Svensk förlossningsvård uppvisar kanske världens bästa medi­cinska resultat, skriver flera överläkare.

Publicerad
Vad gäller tillgång till förlossningsplatser och neonatalvårdplatser finns för närvarande stora problem. Orsaken till platsbristen är ofta brist på barnmorskor  och specialistutbildade sjuk­sköterskor inom barnsjukvård, skriver artikelförfattarna.
Vad gäller tillgång till förlossningsplatser och neonatalvårdplatser finns för närvarande stora problem. Orsaken till platsbristen är ofta brist på barnmorskor och specialistutbildade sjuk­sköterskor inom barnsjukvård, skriver artikelförfattarna. Foto: Jessica Gow/TT

Kris i förlossningsvården. Nästan dagligen rapporterar medierna om en förlossningsvård med stora problem. Det berättas om ned­läggning av förlossningskliniker, om ett för lågt antal förlossningsplatser, om en hög andel svåra bristningar i bäcken­botten, och om brist på barnmorskor. Kvinnor och deras familjer går ut på gator och torg och kräver en annan typ av förlossningsvård. Kvinnor vittnar om en stark oro under graviditeten. Även på hög politisk nivå beskrivs förlossningsvården som en verksamhet i kris.

Vad gäller tillgång till förlossningsplatser och neonatalvårdplatser finns för närvarande stora problem. Orsaken till platsbristen är ofta brist på barnmorskor och specialistutbildade sjuk­sköterskor inom barnsjukvård, skriver artikelförfattarna.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2
Foto: Emil Langvad/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons