Annons
Krönika

Sofia Hedström:Förlossningstrend: Anlita någon med många följare

Doulourna i New York kan laga mat efter särskilda recept eller stajla sjukhuset.
Doulourna i New York kan laga mat efter särskilda recept eller stajla sjukhuset. Foto: Irina Zharkova31/Shutterstock

En förlossning i New York har många måsten. Senaste trenden är att anlita en hipster-doula med många följare i sociala medier.

Under strecket
Publicerad

Min man och jag sitter i en trendig butik i SoHo. Vi dricker färskpressade juicer och äter ekologiska bär medan vi lyssnar på föredragshållare som ser ut som modeller. Varje stol i lokalen är dekorerad med en liten goodiebag, men vi är inte på någon butiksöppning utan en doula-träff. Jag har motvilligt blivit ditsläpad av min man som propsar på att vi behöver assistans vid vår första förlossning som är tre månader bort.

Historiskt har doulan varit en slags mormorsfigur som hjälpt till vid hemmafödslar. Men idag är hen någon som ser till att maximera förlossningsupplevelsen och hjälper till med det mesta. En kvinna jag träffar berättar att hennes doula lagar lasagne enligt bestämda recept, medan en annan säger att hennes ansvarade för stajling på sjukhuset. I New York är det status att anlita en doula. Allra helst superstjärnan Erykah Badu, som extraknäcker vid förlossningar, eller en hipster-doula med många följare i sociala medier.

Annons
Annons
Annons