Annons
X
Annons
X

Tove Lifvendahl: Förlorarens retorik är den vulgära

Statsminister Stefan Löfven invigningstalar på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen.
Statsminister Stefan Löfven invigningstalar på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen. Foto: Per Knutsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vulgär”, ”förgrovad” och ”osmaklig propaganda”. Den hätska retoriken är signerad Olof Palme, året var 1981 och platsen Metalls kongress i Stockholm. Måltavlan för bredsalvorna var den bredare borgerligheten och verksamheter som stod näringslivets organisationer nära. Dåvarande SAF beskrev han som ”hatets och illviljans kolportörer”.

Nu är den överdrivna och demoniserande retoriken tillbaka. För när på lördagen det forna stora partiet samlades, sökte partiledare Löfven vinna applåder genom orala penseldrag om ”den svenska högern”; den styrs av ”champagnedrickande ungkonservativa”, ägnar sig åt ”sinkande och sabotage”, och har som mål att ”skapa statliga fattiglöner”.

Det är lite sorgligt när personer i sådan uppburen ställning nedlåter sig till en retorik som så uppenbart saknar anspråk på att vara saklig. Men för dem som tillhör Löfvens politiska motståndarsida kan beklagandet över regeringschefens brist på statsmannamässighet kanske vägas upp av påminnelsen att den vulgära retoriken brukar vara förlorarens, inte segrarens.

Annons
X

Att Aftonbladets ledarredaktion föga oväntat applåderade S-ledarens brutala ordbruk, ”Bra att Löfven börjar tala lite klarspråk om borgerlighetens haveri”, det är alltså precis som det ska.

Annons
Annons
X

Statsminister Stefan Löfven invigningstalar på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen.

Foto: Per Knutsson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X