Annons
X
Annons
X

”Förlorare” kan nå ända till Vita Huset

Hon vet det. Vi vet det. Nästan alla vet det. När USA nu har börjat gå till val för att finna Barack Obamas utmanare om presidentposten så har Michele Bachmann väldigt liten chans. Med ett intensivt kampanjande slåss hon snarare om en roll som vice president.

(uppdaterad)
[object Object]
Michele Bachmann Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

SVD I DES MOINES

DES MOINES De allra elakaste och iskalla vindarna som Iowa kan uppbåda piskar rakt ner i ansiktet. Trots det vägrar Michele Bachmann att släppa leendet. Hon är mitt uppe i att förklara sin stridsagenda: Hon är en ny Iron Lady, en ny Margaret Thatcher.

Och hon är inte rädd för att gå till vildsint attack mot Barack Obama och hans hälsovårdsreform. Dessutom kan väljarna vara säkra på att hon ”kommer att attackera Iran innan vi en dag tvingas vakna upp till nyheten om att en amerikansk stad har utplånats av Iran” och att ekonomin kommer att må bäst under hennes överseende.

–Jag tänker vända den här ekonomin. Det är min bakgrund, det är vad jag gör bäst, förkunnar Michele Bachmann.

Annons
X

Problemet är att det inte hörs något större jubel, allra mest för att det knappt finns några väljare på plats i Valley Junction, Des Moines. De som främst har kommit för att lyssna till Michele Bachmann är i stället ett 20-tal nyfikna skolelever samt media.

Det har inte alltid varit så här. Så sent som i augusti uppstod något av en sommarromans mellan delstatens republikanska väljare och Michele Bachmann. Sedan dess har mycket hänt, inte minst har hon drabbats av avhopp och pengaproblem. Och trots försök att tända gnistan mellan sig själv och Iowa tycks inget råda bot på situationen – Michele Bachmann är fast i bottenträsket bland presidentkandidaterna.

Inför nomineringsvalet i går kväll, lokal tid, beräknades Michele Bachmann ha mindre än 10 procent av rösterna i sin födelsedelstat och väldigt, väldigt lite talade för någon större återhämtning. Och det till trots att undersökningar visade att cirka 40 procent av de förväntade 120000 väljarna länge var osäkra på hur de skulle rösta.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Opinionsundersökningar är en sak. Min opinionsundersökning fick jag när jag åkte runt i delstaten och träffade tusentals uppeldade människor. Vi har ett starkt stöd, särskilt bland de evangelistiska väljarna, säger Michele Bachmann.

  Men alla vet det. Signalerna är tydliga. Michele Bachmann är inte personen som först och främst kommer att få tampas med Barack Obama i november 2012. Hon spås inte få några grandiosa resultat i de kommande valen. Det bästa hon kan göra för att nå Vita Huset är i stället att fortsätta med det hon gör just nu – att hålla kampanjen levande och föra sin agenda för att förhoppningsvis bli nominerad till vice president. Ett sätt har varit att spela ut det kort som framför allt skiljer henne och de övriga kandidaterna åt – att hon är kvinna. Och det har hon gjort ofta på sistone.

  –Jag är en tjej från Iowa. Och en sak som jag vet om Iowa är att det är fullt av starka kvinnor. Vi behöver en stark kvinna som kan styra det här landet rätt, inte sant?

  En av dem som anser det – och mycket väl kan tänka sig att se Michele Bachmann som just vice president – är Judy Johnson i djurbutiken Diggity Dog. När den 55-åriga kongressledamoten från Minnesota tidigare under dagen har varit på besök har hon pratat om just könsrollerna. Och det tycks ha gått hem hos Judy Johnson, som driver butiken med sin mamma Sally Johnson.

  –Hon har poänger, vi behöver kvinnor som fattar besluten, säger Judy Johnson beslutsamt.

  Cirka en kvarts bilresa därifrån breder ett halvtomt köpcentrum och ett lika halvtomt högkvarter ut sig. Inne i den sistnämnda lokalen sitter ett 20-tal volontärer. Väggarna är tapetserade med bibelcitat samt en skylt som förkunnar att fem volontärpass belönas med ett signerat fotografi av Michele Bachmann.

  Där sitter kampanjchefen Eric Woolson och snörvlar. På skrivbordet står feberdämpande medicin, papperskorgen är full av gamla näsdukar.

  –Det finns ingen tid att tänka på hur du mår. Uppgiften vi har är att få alla att dra åt samma håll och sedan får vi se var det slutar, hur det går. Just nu är allting bara ett enda stort kontrollerat kaos där vi tror oss kunna få ett bra resultat.

  Han skruvar smått på sig när de dåliga opinionssiffrorna och vice president-posten kommer på tal. Inget som i alla fall går att kommunicera utåt är beslutat om vad som händer om Michele Bachmann inte nå en topplacering i de kommande valen.

  –Men vi satsar hårt på att nå kvinnorna och där har hon en klar fördel. Hon kan tala till dem. Att ha en kvinna ombord kan aldrig vara fel.

  Han håller, precis som Michelle Bachmann, leendet uppe. Cirkusen måste gå vidare.

  Annons
  Annons
  X

  Michele Bachmann

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 1 av 2

  Rick Perry, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum och Mitt Romney

  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X