Annons
X
Annons
X

Förlorad bilnyckel – en dyr historia

Var rädd om dina bilnycklar. Om din bil blir stulen och du sedan inte kan lämna in samtliga bilnycklar till försäkringsbolaget, tillsammans med alla försäkringspapper, blir det problem.

Försäkringsbolagens resonemang går ut på att i de flesta fall är tillgång till en bilnyckel en förutsättning för att bilen ska gå att stjäla.

– Är bilen stulen är den vanligaste orsaken att nyckeln har använts i någon form, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Med andra ord är det bäst att hålla ordning på bilnycklarna. Skulle du tappa bort en måste du låta göra en ny, men det är dyrt. Sedan 1998 har nämligen alla bilar en elektronisk startspärr som stöldskydd.

Annons
X

Beroende på bilmärke och modell kostar det mellan 3 000 och 10 000 kronor att ordna en ny bilnyckel eftersom bilens låssystem måste programmeras om när en av bilnycklarna försvinner.

Försäkringsbolagens råd om man blir bestulen på eller tappar bort sin bilnyckel är att man ska ta bilen till en märkesverkstad så fort som möjligt för att avkoda den förlorade nyckeln så att den inte längre passar till bilen.

Den som köper en begagnad bil gör klokt i att ta reda på hur många nycklar som hör till bilen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Åk förbi en märkesverkstad och kolla om det finns fler nycklar som passar till bilen än de du har, koda av dem i så fall. Det här gäller särskilt om du har köpt en dyrare begagnad bil, säger Göran Kellner.

  Det vanligaste är att det hör två till tre nycklar till en bil. Förr om åren kunde det vara fler än så.

  – Det är omöjligt att tjuvkoppla en bil tillverkad efter 1998 på traditionellt sätt genom kabeltvinning. Det vanligaste är att man stjäl nyckeln via inbrott i hem, på bilfirmor, i idrottsanläggningar och så vidare, säger Göran Kellner.

  Men ingen regel utan undantag, alla biltjuvar använder inte en stulen nyckel. Det finns organiserade kriminella som kan stjäla bilar i det ”övre segmentet” med hjälp av specialutrustning anpassad efter just den bilen – utan att ha tillgång till nyckeln.

  – De specialiserar sig på en viss typ av fordon och modell, men det gäller inte det normala beståndet. Det måste vara värt besväret och risken att stjäla en bil, och du måste ha avsättning för den, säger Göran Kellner.

  Det är med andra ord inte lönt att stjäla en bil för 100 000 kronor om alla inblandade ska ha sin del av kakan, tillägger Göran Kellner. Han vill inte peka ut ett bilmärke som särskilt stöldbegärligt utan säger att det mestadels handlar om ”dyrare personbilar i prisklassen 400 000 till 800 000 kronor”.

  Om du förlorar bilnyckeln måste du alltså agera. Om man har ”hanterat bilnyckeln uppenbarligen vårdslöst” och bilen blir stulen kan man få betala en extra självrisk på tio procent av bilens värde.

  – Varje ärende är unikt. Men om du går och handlar och har nyckeln kvar i bilen får du nedsättning av ersättningen om bilen blir stulen, säger Göran Kellner och tillägger:

  – Håll koll på nyckeln och eliminera därmed den största risken för att bilen stjäls.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X