Annons
X
Annons
X

Ivar Arpi: Förlora Sverige långsamt, ÖB

Det skärpta säkerhetsläget
Soldater ur 203:e amfibieskyttekompaniet under den nationella övningen Swenex 2016. 
Soldater ur 203:e amfibieskyttekompaniet under den nationella övningen Swenex 2016.  Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi har trovärdighetsproblem. Vårt försvar är underdimensionerat. Vi riskerar att stå ensamma vid en konfliktsituation – det är vad alliansfri betyder. Säkerhetsläget har förvärrats, men inget parti är villigt att göra Sveriges försvar trovärdigt igen. Att vara överbefälhavare då är ingen lätt uppgift. Hur förlorar man sitt land långsammast?
Då blir det förstås viktigt att på olika sätt försöka dra nytta av andra länders mer tilltagna försvar, om möjligt. I underlag som försvarsmakten skickat till regeringen, och SvD tagit del av, framgår att det finns stora för­delar med ”traktatsbundna försvarsförpliktelser” – vilket i realiteten innebär Nato.

Överbefälhavare Micael Bydén och högkvarterschefen Dennis Gyllensporre skriver: ”Endast ett samarbete som en potentiell angripare bedömer som trovärdigt bidrar till tröskeleffekten. […] Samarbeten torde i allmänhet vara mer trovärdiga om de grundar sig på traktatsbundna försvarsförpliktelser”.

Om försvarsledningen har rätt om att Nato är det bästa för att bli trovärdiga skulle det innebära en fördubbling av svenska försvarsutgifter. Men eftersom S oavsett vad som händer i världen vägrar låta oss gå med i en försvarsallians, måste vi nog spendera mer än så. För om Nato:s två procent av BNP är rimligt när man har fördragsförpliktelser, borde inte försvaret behöva mycket mer när vi står ensamma?

Annons
X
Annons

Soldater ur 203:e amfibieskyttekompaniet under den nationella övningen Swenex 2016. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X