Kirsten Åkerman:Förlöjligande av andra bygger inget starkt vi

Vita havet? Nej, en segelbåtstävling i Bjärred.
Vita havet? Nej, en segelbåtstävling i Bjärred. Foto: Jan Nordén/TT

Om man på riktigt vill verka för att lyfta fram så livsavgörande frågor som utanförskap och förtryck ska man nog utgå ifrån att den man talar till också har kunskap, integritet, erfarenheter och engagemang.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är september och andra vågens smittspridningsrestriktioner har ännu inte trätt i kraft. Vi sitter coronautspridda i undervisningssalen på Campus Gotland. Tolv personer så långt ifrån varandra att vi småropar och gestikulerar för att göra oss förstådda. Eftersom vi representerar olika språkstammar är det lite knivigt att helt nå fram. Men vi är för nyfikna på varandra för att inte övervinna hindren, och lektionen rullar på. Haytham som är byggnadsingenjör är mitt i en dragning om ett skolbyggnadsprojekt han lett i Damaskus och Dahlia som är redovisningsekonom gör ett oväntat inlägg om kanelbullebakning. Att använda svenskan i en valfri presentation är dagens uppgift.

Uppdraget som kursledare för Korta vägen är en följd av att ha hört företag efterfråga kompetens samtidigt som personer som kommit till ön under senare år med utbildning och arbetslivserfarenhet hamnade längre och längre från sin styrka som yrkespersoner. En destruktiv, dyr och onödig utveckling på en arbetsmarknad som vår. Inflyttad kompetens är färskvara och ska tas om hand snabbt och effektivt för allas bästa.

Annons
Annons
Annons