X
Annons
X
Recension

Satyricon Förlästa humanister och deras sexuella spel

Bdsm, droger och två vackra, depraverade barn i en stor gammal våning som drar in en "vanlig" ung tjej i sina våldsamma sexuella lekar. Gertrund Hellbrand verkar ha velat skriva en roman i opposition med politiskt korrekt feministisk ordning. Men är inte sådant här kulturellt allmängods numer, undrar Jenny Aschenbrenner.

Gertrud Hellbrand, född 1974, har tidigare gett ut romanerna ”Vinthunden” (2004) och ”Scenario X” (2008). Foto: Sofia Runarsdotter
Läs mer om Vårens böcker 2018

Lockelsen i att hänge sig åt underkastelsen. Den där fantasin om det perfekta bdsm-förhållandet, undrar om inte de allra flesta heterokvinnor någon gång haft den. Den passar så perfekt in i den komplexa väv av patriarkalt förtryck, sexuell attraktion och romantisk kärlek som en kvinna som gillar att ligga med män måste brottas med.

Det är kanske underligt att lägga genuspolitiska raster över en fiktiv figurs utflykter i bdsm-landet, men Gertrud Hellbrands jagberättare Olivia bjuder in till det. Hon garderar sig och förklarar sig i opposition mot en prydlig och politisk korrekt svensk feministisk ordning, en konsensusvärld som påstås påstå att det är fult att leka fritt med sexualitetens mörkare sidor. Men, är det verkligen så? Har inte just detta sätt att njuta frukterna av den såriga sexualpsykologiska ekvationen blivit kulturellt allmängods?

Gertrud Hellbrand, född 1974, har tidigare gett ut romanerna ”Vinthunden” (2004) och ”Scenario X” (2008).

Foto: Sofia Runarsdotter Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

Gertrud Hellbrand, född 1974, har tidigare gett ut romanerna ”Vinthunden” (2004) och ”Scenario X” (2008).

Foto: Sofia Runarsdotter Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X