Annons

Förläggare skrev Salinger-bok själv

För en dryg vecka sedan kom nyheten om att J D Salinger stämt den svenskamerikanske författaren J D California och förlaget Nicotext för intrång i upphovsrätten till boken ”Räddaren i nöden”. Nu visar det sig att Nicotext-förläggaren Fredrik Colting också står bakom pseudonymen J D California.


Jag tycker egentligen inte om att ljuga, jag vet inte riktigt varför jag gjorde det. Men nu är ju uppgiften ute så det är lika bra att säga som det är, säger Fredrik Colting.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP, PRIVATBild 1 av 1
Foto: AP, PRIVATBild 1 av 1
Foto: AP, PRIVAT

Anledningen till stämningen är att Nicotext publicerat boken ”60 years later: coming through the rye” i Storbritannien, och att boken är tänkt att ges ut i USA i höst. Boken har inte marknadsförts som en fortsättning till ”Räddaren i nöden” (originaltitel ”Catcher in the rye”), men den har kallats för uppföljare av bloggare och i media vilket räckte för Salinger att lämna in en stämningsansökan till en domstol i New York. ”Uppföljaren är ingen parodi och den kommenterar inte eller kritiserar originalet. Det är helt enkelt stöld” står det bland annat att läsa.

Annons
Annons
Annons