Annons
X
Annons
X

Förlag satsar på läsplattor

Sveriges två största internetbokhandelsföretag, Bokus och Adlibris, lanserar läsplattor för elektroniska böcker. De gör det i samarbete med var sin jätte inom förlagsvärlden: Norstedts och Bonniers.

Igår började Bokus sälja två läsplattor på sin hemsida – Cybook Opus och Iriver Story. Företaget lockar med att inkludera sju titlar från Norstedts till de 100 första kunderna som köper Cybook Opus.

Strax efter att Bokus presenterat sin lansering kom läsplattan Letto upp till försäljning på konkurrenten Adlibris hemsida. Med Letto får köparen fyra Bonnierstitlar samt presentkort på valfri e-bok.

Per Svärdson är vd för Adlibris och han säger att intresset för elektroniska böcker nu är tillräckligt högt för en lansering.

Annons
X

–Tidigare har intresset varit ljummet hos både förlag och kunder. Inte konstigt eftersom det förut varit svårt att ladda ner böckerna och att de böcker som funnits inte alltid varit så bra. Det gäller också att få med sig förlagen och att tekniken i plattorna är av hög kvalitet.

Hos Bokus låter det ungefär likadant. Teknik som duger, förlag som låter sina nya attraktiva titlar bli e-böcker och intresse från kunder gör det lämpligt att ge sig ut på marknaden. Mats Fagerström, affärsområdeschef på Bokus, säger att kunder har ringt och mejlat och undrat över när läsplattorna ska komma.

–Vi har också märkt ett intresse i de sociala medierna, som vi försöker hålla koll på. Men vi släpper plattorna idag, det är för tidigt att säga att vi kommer sälja mycket av dem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De tre läsplattorna är inte låsta till något speciellt förlag. Det ska alltså inte bli något problem att läsa Norstedts böcker på ”Bonnierplattan” och vice versa. Det försäkrar både Per Svärdson och Mats Fagerström.

  Adlibris är ägt av Bonniers, som också äger Dagens Nyheter. Men att börja släppa DN som e-tidning är inte något som är aktuellt, enligt Per Svärdson.

  –Om jag får spekulera fritt tror jag det kan vara svårt med just vår läsplatta, eftersom den är liten som en bok och saknar färg. Mig veterligt finns det inte några planer på att dagstidningar kommer till läsplatta inom kort.

  Plattorna kostar mellan 1495 kr (Letto) och 2795 kr (Iriver Story). Däremellan ligger Cybook Opus till introduktionspriset 1995, för de hundra första exemplaren. Frågan är varför konsumenten ska köpa en apparat som hon eller han kan få tio inbundna böcker för. Mats Fagerström har svårt att ge ett direkt svar, men ser läsplattorna som en framtida investering.

  – Framåt i tiden ser jag hur boken flyter med läsaren. Att kunna lyssna på en bok i bilen och senare fortsätta läsa den på tåget, att boken byter form beroende på var läsaren är.

  I USA har det blivit konflikt mellan Apple och en del förlag, på ena sidan, och internethandelsföretaget Amazon, på den andra. Den blossade upp när Apple lanserade sin läsplatta Ipad och lovade köpa in e-böckerna till priset förlagen bestämmer. Amazon har blivit anklagat för att sälja till underpris, något som vissa förlag menar missgynnar dem och författarna.

  Kan en sådan konflikt uppstå i Sverige?

  –Vi kan inte utesluta någonting, men det gäller att hitta en medelväg mellan attraktiva bokpriser och incitament för förlag och författare att vilja ge ut böcker. Bara för att det är elektroniskt ska det inte vara gratis, säger Mats Fagerström.

  Han tror att förlagen och internetbokhandlar har en bra chans att lyckas med e-böcker på ett annat sätt än skivindustrin har gjort med mp3-försäljning. Detta på grund av snabbhet.

  –Om Itunes och Spotify kommit tidigare hade det kanske varit mindre piratkopiering.

  Hos Bonniers är man optimistisk och tror att Letto kommer stå sig bra i konkurrensen med utländska plattor som exempelvis Ipad. Magnus Nytell, ansvarig för Bonnierförlagens digitala utgivning, tror att Ipad främst kommer användas till annat än bokläsning.

  – Letto är en läsplatta på svenska som är enkel att använda och passar bra för bokläsare. Vi hoppas att det här ska ge en rejäl skjuts åt bokmarknaden. Att det ska bli ett avstamp för ett nytt sätt att läsa böcker på.

  Martin Hanberg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X