Recension

Rasismen i SverigeFörkrossande texter om svensk rasism

2013-03-09 Demonstration i Stockholm på lördagen mot utvisningar av människor utan uppehållstillstånd och mot polisens projekt REVA för att hitta dem som är illegalt i landet. Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) syftar till att fler utvisningar av papperslösa ska verkställas.
2013-03-09 Demonstration i Stockholm på lördagen mot utvisningar av människor utan uppehållstillstånd och mot polisens projekt REVA för att hitta dem som är illegalt i landet. Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) syftar till att fler utvisningar av papperslösa ska verkställas. Foto: MAJA SUSLIN/ TT
Under strecket
Publicerad
NATUR OCH KULTUR
Foto: NATUR OCH KULTUR
Annons

På en återvinningsstation i en södermanländsk ort är containrarna översållade med klistermärken. De varnar för främlingar och hänvisar till en hemsida där den ocensurerade sanningen utlovas. Rasismen lever vardagsliv i Sverige, sorterar sopor och har det ganska bra. Vad betyder då en samling texter som publicerats av skribenter inom kulturfältet?

Det finns några faktorer som gör antologin ”Rasismen i Sverige” extremt viktig just nu. För det första förmedlar texterna kunskap som alla, från barn i förskoleåldern till PRO-medlemmar, borde få del av. För det andra finns här erfarenheter som måste bli hörda och tillåtas krackelera en nationell självbild. För det tredje är en röst om rasism mot rasism en kollektiv röst, vilket blir tydligt i antologiformatet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons