Annons
X
Annons
X

Förklarar sina handlingar med Aspergers

Den misstänkte serieskytten Peter Mangs använder sig av sin diagnos Aspergers syndrom offensivt och som förklaring till sitt handlande, menar Niklas Långström, professor i psykiatri vid Karolinska institutet. Men diagnosen i sig ökar inte risken för våldsbrott.

[object Object]
En av perukerna som polisen beslagtagit. Foto: POLISEN

BILDSPELET OVAN: SÅ MASKERADE SIG MANGS

I de inledande förhören med Peter Mangs säger han till poliserna att han har Aspergers syndrom och att det innebär att han tänker så annorlunda att utredarna inte kan förstå. Han svarar undvikande på frågorna och hävdar att det beror på hans diagnos.

Niklas Långström är forskningsledare i Kriminalvården och professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm:

– Jag uppfattar att han har en stark identitet i sin diagnos. Och han använder den på ett offensivt sätt, det är inte så vanligt att personer med Aspergers syndrom gör så. Den omfattande förundersökningen tyder också på att Mangs tycker att han är förmer än andra.

Annons
X

Niklas Långström betonar att Aspergers syndrom inte i sig ökar risken att begå våldsbrott:

– Men om man också har andra riskfaktorer, som benägenhet att känna starka negativa känslor och har tankar som stödjer våld ökar risken för brott.

Personer med Aspergers syndrom gillar ofta ordning och reda. Det menar Niklas Långström kan förklara den stora mängden listor som beslagtagits i Peter Mangs hem: listor över kriminella, över judiska personer, över filmer och musik han gillar.

Stora delar av uppgifterna om Peter Mangs psykiatriska vård är maskade i förundersökningen, men Niklas Långström tror att det kommer att framgå mer om den och Mangs sårbarhetsfaktorer under förhandlingarna.

Någon rättspsykiatrisk undersökning har ännu inte gjorts, trots att en liten undersökning pekade på att Peter Mangs kan vara psykiskt sjuk.

– Det beror på att en stor undersökning bedöms som så pass omfattande och ingripande att den inte görs förrän domstolen är övertygad i skuldfrågan. Personligen tror jag inte att Peter Mangs kommer att bedömas som sjuk i lagens mening. För det krävs i princip svår psykossjukdom, säger Niklas Långström som själv tidigare arbetat med rättspykiatriska undersökningar.

Vid den husrannsakan som polisen gjorde i Peter Mangs häktescell i maj förra året när han slutat att prata i polisförhören beslagtogs material från den dator han haft i cellen.

I en självbiografisk text som hittades i datorn skriver han bland annat ”Jag ser mig själv som intagen på sjukhus för vård, jag lider av alienationens sjuka, smittad av den social-triviala människan. Ute i samhället har jag varit arg, ledsen, kränkt, bestulen, irriterad, isolerad och missmodig. Nu är jag bortom mänskligheten.” Lite senare fortsätter han: ”Jag ser mig på många sätt som en vild indian.”

– Att polisen beslagtar detta är troligen ett sätt för dem att nå innanför hans ”skal” när han inte pratar i förhör, säger Niklas Långström.

Långström ser både likheter och skillnader mellan Peter Mangs och den åtalade massmördaren Anders Behring Breivik i Norge:

– Det uppenbara är ju att de båda är vita majoritetsmän mellan 30 och 40 år med sociala svårigheter som odlat sitt hat och upplevda upphöjdhet. Båda har haft planering, kyla och fokus i sitt agerande. Men medan Breiviks dåd var ett terrorbrott med ett tydligt budskap mot samhället, har Mangs begått hatbrott mot anonyma personer som har fått representera invandrarkollektivet, säger Niklas Långström.

Förhör och beslag visar att Peter Mangs hyser agg mot kriminella personer. Döms han är han bevisligen kriminell själv, vilket han inte verkar ha reflekterat över:

– Det handlar troligen om omfattande förnekande, för att hålla borta vad man gjort. Sådana tankeförvrängningar är vanliga bland kriminella personer. Peter Mangs vill inte se sig som kriminell, säger Niklas Långström.

LÄS MER:
Vägrar svara – Mangs håller för öronen och sjunger

LÄS MER:
Mangs ska ha tipsat polisen om annan person

LÄS MER:
Mangs anförtrodde sig – och dödshotade för att inte bli anmäld

BILDSPEL:
Så maskerade sig Peter Mangs

LÄS MER:
Mangs smugglade pistoldelar i gitarren

ÅTALET:
Så skulle Mangs lura polisen

ADVOKATEN:
Han skriver musik och böcker i häktet

KARTA:
Här inträffade skjutningarna

**LISTA:
**
Här är åtalspunkterna mot Mangs

Annons
Annons
X

En av perukerna som polisen beslagtagit.

Foto: POLISEN Bild 1 av 9

Två av de masker som beslagtagits av polisen.

Foto: POLISEN Bild 2 av 9
Foto: POLISEN Bild 3 av 9
Foto: POLISEN Bild 4 av 9
Foto: POLISEN Bild 5 av 9
Foto: POLISEN Bild 6 av 9
Foto: POLISEN Bild 7 av 9
Foto: POLISEN Bild 8 av 9
Foto: POLISEN Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X