Annons
X
Annons
X

Förintelseöverlevaren: ”Kinberg Batra, du banar väg för ondskan”

En vecka före årsdagen av Auschwitz befrielse öppnade Anna Kinberg Batra upp för ett möte med Sverigedemokraterna. Lär av historien, skriver Förintelseöverlevaren Emerich Roth i ett öppet brev till moderatledaren.

Emerich Roths brev
Emerich Roth och Anna Kinberg Batra.
Emerich Roth och Anna Kinberg Batra. Foto: Björn Lindahl och Tomas Oneborg

Kulturdebatt

Den tid vi lever i är obehaglig. Lögnen griper omkring sig och tornar upp sig som ovädersmoln i alla vädersträck. Riktigt dåliga och beprövade idéer rotas fram av ondskans budbärare och lanseras på nytt bland de som inte kan se likheter med det förgångna och känna igen varningssignalerna. Hade människor gjort det på 30-talet hade Förintelsen inte varit möjlig.

Vår tid företer många skrämmande likheter med 30-talet, och vi står nu åter igen inför ett val; att segla i medvind och hamna dit vinden för oss, eller stå upp och segla i motvind, för att vända utvecklingen.

Det bästa skyddet mot ondskan är att låta ondskan vara ondska. För vi får inte låta det otänkbara bli tänkbart och det orimliga rimligt.

Annons
X

Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är ondskan inte så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi.

Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hälsar på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under årets första partiledardebatt i Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Kinberg Batra – jag är övertygad om att du är demokrat och humanist – men en vecka före årsdagen av Auschwitz befrielse tillika minnesdagen av Förintelsens offer, valde du att öppna upp för Sverigedemokraterna och därmed medverka till att de kan ta ytterligare ett steg över tröskeln och in i salongerna. Du riskerar på ett ödesdigert sätt att normalisera och bana väg för ondskan.

Sverigedemokraterna är fortfarande Sverigedemokraterna. Det har de inte ens själva försökt ändra på. Allt som uppdagades efter att de lyckades komma in i riksdagen bekräftar för alla med förmåga till logiskt tänkande att ränderna inte gått ur. Att mörka och tysta duger inte. Inte ens namnet har de bytt. Det är sant att Sverigedemokraterna har bytt om till kostym och hyfsat språket, men man behöver bara skrapa lite grand på ytan för att bli varse vilka idéer dessa kostymer hänger på och vilka krafter som döljer sig under det tunna ytskiktet.

Ondskan uppenbarar sig i olika skepnader, men oavsett vilka titlar den ger sig, är det samma hat och samma mekanismer som driver dagens hatare, som de jag upplevt tidigare i mitt liv. Om ni nu inte lyssnar på oss, som har överlevt Förintelsen och upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser, vilka ska ni då lyssna på när alla vittnen är borta?

Det är endast med lärdom om historien som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans förhindra att historien upprepar sig.

Med vänlig hälsning

Emerich Roth
Överlevande av Förintelsen
i samarbete med Petter Jenner
Gymnasielärare

Anna Kinberg Batra svarade på kritiken via ett sms till SvD Kultur. Beskedet är att Moderaterna står fast vid sitt beslut att samarbeta med SD. Läs artikeln här.

Läs även SvD Kulturs Anders Q Björkmans krönika ”Du glömmer inte Gulag för att du minns Förintelsen”

Annons

Emerich Roth och Anna Kinberg Batra.

Foto: Björn Lindahl och Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hälsar på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under årets första partiledardebatt i Riksdagshuset i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X