Annons
Fördjupning

”Förintelsens marginella plats är problematisk”

Ett besök på det nyöppnade Europeiska historiens hus i Bryssel blir en resa genom världsdelens gemensamma historia.
Ett besök på det nyöppnade Europeiska historiens hus i Bryssel blir en resa genom världsdelens gemensamma historia. Foto: IBL

Ett nytt europeiskt historiemuseum i Bryssel ska få oss att reflektera över vårt gemensamma förflutna och vår identitet. Men trots höga ambitioner skapar museet mer förvirring än historisk orientering. Projektet speglar en europeisk gemenskap med osäker kulturell identitet.

Under strecket
Publicerad

Europeiska historiens hus i Bryssel öppnade i lördags.

Foto: IBLBild 1 av 4

Frågan om det finns en europeisk kulturell kärna får inget tydligt svar i Europeiska historiens hus, skriver Johannes Heuman.

Foto: Dominique HommelBild 2 av 4

Det nya museets insida.

Foto: Dominique HommelBild 3 av 4

De 1 500 föremålen i det nyöppnade museet berör sällan ämnen där det kan bränna till i Europa i dag.

Foto: IBLBild 4 av 4

Europa är den enda platsen i världen där identitet inte glorifieras utan i stället är en fråga. Påståendet kommer fritt översatt från filosofen Julia Kristeva och citeras inledningsvis i det nyöppnade Europeiska historiens hus i Bryssel. Kristevas tanke är träffande i den bemärkelsen att det speglar en paradox i den europeiska självförståelsen. Å ena sidan behovet av att undersöka förutsättningarna för en delad identitet, å andra sidan motviljan att definiera den. Försök att ringa in det europeiska slutar ofta i just frågor i stället för något konkret innehåll.

Man kan dock undra hur intressant denna politiska gemenskap egentligen är om det inte finns någon bestående kulturell kärna för européer och utomstående att förhålla sig till. En demokrati utan ett folk? Historiemuseet i Bryssel kan knappast rädda Europa från den legitimitetskris som drabbat gemenskapen sedan Greklands ekonomiska kollaps. Men en sådan kultursatsning visar ändå en förståelse för att Europa inte bara är en zon för konsumtion, byråkrati och fredsdeklarationer. Vi har inget gemensamt språk, men det finns historiska erfarenheter som är europeiska.

Annons
Annons
Annons