Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Hynek Pallas: Förintelsen som tjeckisk dokusåpa

(uppdaterad)

I gryningen den 10 juni 1942 avrättade SS alla vuxna män i den tjeckiska byn Lidice. Kvinnorna och barnen transporterades till koncentrationslägret Ravensbrück. Sedan jämnades Lidice med marken. Ett par veckor senare skedde samma sak i byn Ležáky.

Det här är bara några av grymheterna som utspelade sig i det nazistockuperade protektoratet Böhmen-Mähren – dagens Tjeckien – under krigsåren. Därför hade det varit spännande att vara en fluga på väggen när den tjeckiska statstelevisionen i fjol fattade beslut om hur de skulle förhålla sig till 70-årsminnet av krigsslutet.

I maj hade nämligen dokusåpan ”Semester i protektoratet” premiär. På bästa sändningstid i landets största kanal tävlar tre generationer ur en riktig familj om vem som klarar ”protektoratlivet” bäst. I avsnitt som ”Razzia”, ”Slakt” och ”Med Gestapo i ryggen” möter de tjallande grannar och gömda människor och får nattliga hembesök av Gestapomän. På programmets hemsida kan man själv delta: rösta på din favorit och vinna kopior av protektoratmynt.

Annons
X

Mannen som iförd nazistuniform sparkade in dörren till en nioårig pojke mitt i natten uttalade sig häromveckan i New York Times. Han ”kände behov att närvara på inspelningens slutfest för att visa grabben att jag är skådespelare”. Men detta är också den enda tveksamhet någon i produktionen yttrat i den växande internationella bevakningen av den osmakliga affären.

Tvärtom. ”Seriösa ämnen måste presenteras på nya vis”, säger regissören. ”Underhållande och roligt. Annars blir det ingen uppmärksamhet”. Om inte det är magstarkt nog så tillägger hon att serien ska ”utbilda tjecker om dessa svåra tider”.

Problemet är bara att den tjeckiska historieskrivningen om dessa tider, liksom ingredienserna i ”Semester i protektoratet”, bär allvarliga skygglappar. Av de 360 000 tjeckoslovaker som dog i andra världskriget var 270 000 judar. Omkring 6 000 romer mördades, många i ett tjeckiskt koncentrationsläger. På platsen där det stod ligger i dag en grisfarm.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redan före kriget hade judarna ansetts svårförenliga med den tjeckiska nationen – klämda mellan det slaviska och den tyska ärkefienden – och under kommunisttiden tystades deras och romernas öde ner till förmån för tjeckiska offer. Som den svenske historikern Tomas Sniegon visar i avhandlingen ”Den försvunna historien – Förintelsen i tjeckisk och slovakisk historiekultur” så har väldigt lite av detta ändrats sedan 1989. Tjeckerna är inte redo att ingå i ett europeiskt historienarrativ där Förintelsen är en del av byggstenarna mot dagens rasism och intolerans. Det fick en god vän till mig erfara när han för några år sedan sökte finansiering hos samma tv-kanal till en dokumentärserie om vad som hänt landets judar.

  Då var intresset att ”utbilda om svåra tider” klart svalare.

  Det finns helt enkelt saker man inte ska prångla med reality-lajv, präglade mynt och burkskratt. Och saker den tjeckiska tv-publiken behöver se och inse innan historiens tragedier mals om till sekundär dokusåpafars.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X