Annons
X
Annons
X

Förhör med Mladic avbröts

Den bosnienserbiske krigsförbrytaren Ratko Mladic har gripits. Han är misstänkt för bland annat folkmord.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Ratko Mladic. Foto: AP

Men ett förhör inför en undersökningsdomare fick avbrytas av hälsoskäl.

Förhöret med Mladic i Belgrad avbröts ganska snart efter att det hade inletts.

– Utredningsdomaren försökte förhöra Ratko Mladic men misslyckades eftersom han är i dålig psykisk och fysisk form. Det är svårt att upprätta någon form av kommunikation med honom, sade advokat Milos Saljic till AFP.

Annons
X

I morgon ska läkare undersöka om 69-årige Mladic är frisk nog för att förhöras.

Processen att utlämna Mladic till domstolen i Haag kan dröja uppåt en vecka, säger den serbiske krigsbrottsåklagaren Bruno Vekaric.

Mladic gömde sig på en gård som tillhörde hans kusin i byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad. Där hade han två laddade vapen, men han gjorde inget motstånd vid gripandet och talade lugnt med polisen, säger Rasim Ljajic - den minister i serbiska regeringen som har ansvar för jakten på efterlysta krigsförbrytare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt honom såg Mladic blek ut när han greps, som om han hållit sig inomhus under en lång tid. Han var inte förklädd, men hade falska identitetshandlingar under namnet Milorad Komadic.

  Enligt en annan poliskälla har Mladic problem med hälsan. En hand är delvis förlamad, han har högt blodtryck och njurproblem.

  De bybor som Reuters har pratat med säger sig inte ha vetat om att Mladic gömde sig där.

  – Det var snabbt över. Många gånger har vi skämtat om att han måste finnas här, eftersom hans släkting bor i byn, säger bybon Djordje.

  Utanför byn har någon satt upp en skylt med texten ”Ratko vår hjälte”. Arga bybor attackerade också ett lokalt tv-team.

  – Nu kan vi avsluta ett mörkt kapitel i Europas historia, säger utrikesminister Carl Bildt, tidigare fredsförhandlare om Bosnien samt det internationella samfundets så kallade höge representant i Bosnien. Han gratulerade Serbiens president Boris Tadic till gripandet.

  – Det är väldigt mycket hans insatser som har lett till det här gripandet, säger Bildt till TT.

  Många, inte minst på den bosniska sidan, har utgått från att den serbiska regeringen länge känt till var Mladic höll hus.

  – Under några år, omedelbart efter kriget, var det utan tvekan så. Men när president Tadic kom till rensade han ut hela säkerhetstjänsten och man började arrestera folk som på goda grunder ansågs ha hjälpt till att skydda Mladic. Sedan dess har ju snaran långsamt men säkert dragits åt, säger Bildt.

  Serbien var pressat att gripa Mladic om landet ska få inträde i EU. Mladic är efterlyst för en rad krigsbrott under kriget i Bosnien 1992-1995.

  ”Detta är ett viktigt framsteg för Serbien och för internationell rättvisa”, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

  ”Vi förväntar oss att Ratko Mladic förflyttas till krigsbrottsdomstolen för forna Jugoslavien utan dröjsmål. Fullt samarbete med domstolen förblir avgörande för Serbiens väg mot EU-medlemskap”.

  Det var med blandade känslor som Mustafa Setkic, imam i Bosniska islamiska församlingen i Stockholm, mottog beskedet om Mladics gripande.

  – Vi tror att den serbiska regimen hela tiden har vetat om var han har befunnit sig och att man i princip har förhandlat med honom.

  TT: Varför har han då gripits nu?

  – Förmodligen har det inte gått att undvika längre. Serbien är på väg in i EU och Mladic var en belastning politiskt. Regimen i Belgrad var tvungen att leverera.

  Bakgrund: Mladic

  Mladic är den hetast efterspanade misstänkte krigsförbrytaren som är efterlyst av FN:s krigsförbrytardomstol.

  Han är åtalad i sin frånvaro för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien på 1990-talet. Inte minst beskylls han för att ha lett massakern i Srebrenica, vilken rubricerats som folkmord av FN:s krigsförbrytardomstol.

  Mladic skickades av förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic till Kroatien 1991 för att slå ned självständighetsrörelsen där, gjorde sig känd för effektivitet och inkallades av den bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic 1992 för att leda kampen för ett serbiskt Bosnien. Ett stort antal vittnen såg honom på avrättningsplatserna kring Srebrenica under massakern på cirka 8 000 muslimer.

  Mladic, född i Bosnien 1942, ledde den jugoslaviska arméns bombardemang av den kroatiska staden Dubrovnik 1991 och placerades sedan i Sarajevo. Han förde befälet vid belägringen när armén besköt civilbefolkningen i den bosniska huvudstaden - ett av de brott som åklagaren i Haag åtalat Mladic för.

  Fler artiklar om Ratko Mladic:

  Läs även

  Upp till bevis för Haagtribunalen blog.svd.se

  Belgrad TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Ratko Mladic.

  Foto: AP Bild 1 av 3
  Foto: SRDJAN ILIC/AP Bild 2 av 3

  Ratko Mladic

  Foto: SAVA RADOVANOVIC/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X