Annons
X
Annons
X

Förhistorisk haj fångad på film

En förhistorisk haj som sällan skådats levande har fångats in och filmats av personal på en japansk vattenpark. Hajen överlevde dock inte.

The Awashima Marin Park i Shizouka i södra Tokyo tipsades av en fiskare från en närbelägen hamn att han hade sett en konstig ål-liknande varelse med munnen full av sylvassa tänder.

Personalen från Awashima fångade in den 1,6 meter långa varelsen, som de sedan identifierade som en hona av hajarten kråshaj. Arten brukar ibland kallas för en levande fossil eftersom det är en art som har utvecklats väldigt lite sedan förhistoriska tider, enligt Reuters.

När personalen förflyttade hajen till en vattenbassäng fick de en föraning om att hajen inte mådde bra. Honan simmade runt och öppnade sin käke gång på gång. Personalen fångade hajen på film vilket förmodligen är ett av få filmklipp på arten. Men ett par timmar efter infångandet dog hajen.

Annons
X

– Hajarten lever mellan 600 och 1 000 meter under vattenytan, vilket är djupare än en människa kan ta sig, sa en tjänsteman till Reuters.

Tjänstemannen berättade att man tror att hajen tagit sig närmare vattenytan för att den var sjuk.

– Eller så kan det ha varit så att den blev svag av att vara på grunt vatten.

Kråshajar ses sällan levande. Men det händer att de ibland fastnar i nät från trålare, men då hittas de döda.

Elisabeth Vedin

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X